open-navfaktor-logo
search
Ruši nam državu
Mehmedović: Ruskog ambasadora proglasiti personom non grata i protestovati pred ambasadom dok ne ode
Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović pozvao je danas da se ruski ambasador u bih Igor Kalabukhov proglasi nepoželjnom osobom u BiH.
11.11.2021. u 17:12
get url
text

Također je pozvao na proteste ispred ruske ambasade sve dok ambasador ne napusti BiH.

On je na svom Facebooku podsjetio da su Amerikanci nakon povlačenja iz Afganistana poručili: "Zašto bi se amerikanci borili za Afganistan, ako se za Afganistan neće boriti afganistanci".

- Evo imamo priliku da se borimo. Pozivam na proglašenje ruskog ambasadora u BiH Igora Kalabukhova personom non gratom i velike proteste pred ruskom ambasadom dok dotični ne napusti BiH. Obavezno je tražiti njegovo protjerivanje iz BiH, a najmanje prestati komunikaciju sa njim - naveo je Mehmedović, upitavši šta nam drugo preostaje da bismo dokazali ozbiljnost u svojoj borbi za BiH.

Kazao je da je ovo ruska intervencija rušenja pravne države u BiH, Ustava BiH i nametanje uslova i diktata državnim udarom.

- Kalabuhov nije dao intervju za BHRT već otrkio scenarij razvoja događaja prema scenaristima iz Moskve:

1. Isključenje državnih institucija i pokušaj da se sve svede na razgovor entiteta. To je scenarij da se potpuno isključi i eliminira državne institucije (znači državu BiH), da se neka nova budućnost BiH dogovara na početku između entiteta po konceptu "samostalne RS u okviru BiH" ili ti, prema tom scenariju, "samostalnih entiteta u okviru BiH",

2. Čović će pratiti taj scenarij tako što bi u jednom trenutku istupio iz Federacije i aktivirao hrvatsku samoupravou ili slično HNS tijelo za pregovore,

3. Time smo vraćeni na Vens-Owenov plan iz 1993.

4. Prema ICG reportu, procijenjeni su mogući sukobi zonama Brčkog, Mostara i Sarajeva – dakle, Čović i Dodik već imaju alibi da se može zaoštravati do maksimuma i koristiće ICG report da bi pokrenuli sukobe u zonama koje su naznačene kad ne budu zadovoljni kako se pregovori odvijaju, odnosno ako bošnjaakča strana ne bi pristala na njihove ucjene i uslove,

5. Postavljaće se nerealni zahtjevi prema bošnjačkoj strani samo da bi bili odbijeni, kako bi se imalo opravdanje za incidente nalik vojnom sukobu i naznake rata,

6. Jedan od scenarija je već bio izveden kao vježba upadom žandarmerije RS u kasarnu u Rajlovcu,

7. Kalabuhov "vraćanje nadležnosti" svodi na demokratski proces, iako je očito da se radi o državnom udaru i da Tužilaštvo mora djelovati u tom smjeru, ili ako ne, onda priznaje da država BiH ne postoji,

8. Kalabuhov krši Dayton negiranjem Visokog predstavnika i vrijeme je da se donese odluka o isključivanju Rusije iz PIC-a jer je na primjeru samita Vijeća sigurnosti postalo potpuno jasno da je Rusija sa Kinom poduzela jednostrane poteze na demontiranju Daytonskog mirovnog ugovora koji mora biti revidiran u skladu sa takvim ponašanjem,

9. Rusija je krenula u negiranje i rušenje Daytona kad je odbacila odluku Valentina Inzka o zakonu o negiranju genocida a on je imao tada mandat Vijeća sigurnosti UN-a

10. Kalabuhov je dao naslutiti da postoji diplomatska inicijativa slična višegraadskoj grupi koja će izbaciti verziju zakona o negiranju genocida prihvatljivu za one koji su presuđeni za genocid, ratne uločine i UZP. Hrvatska će snažno podržati ovakvu inicijaativu.

11. Sve žrtve genocida u BiH trebale bi se pismom obratiti Glavnom tajniku UN-a i Evropskoj jevrejskoj zajednici tražeći da upozore na ponašanje Rusije i njenog ambasaadora u BiH u vezi sa negiranjem genocoda i ratnih zločina - naveo je Mehmedović.

Mehmedovićeva reakcija uslijedila je nakon što je ruski ambasador izjavio je da ne vidi nikakav problem u ideji Milorada Dodika, lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata o samostalnoj Republici Srpskoj u okviru države, koja je, kako je istakao, "stvar političara, demokratskih odluka, te da će je Rusija podržati ako do njene realizacije dođe u dijalogu".

Kalabuhov je u razgovoru za Radio televiziju Bosne i Hercegovine (BHRT), koji će u cijelosti biti objavljen večeras, rekao da ne može da govori o legitimnosti ili nelegitimnosti procesa vraćanja nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku, "napominjući da je to stvar političkog procesa i organa entitetske vlasti".

On je naglasio da u razgovorima za rješenje krize u BiH zagovara da sve odluke moraju biti donesene u dijalogu, u komunikaciji između entiteta, koji sami moraju da se opredijele kako da nađu najoptimalniji put za izlaz iz sadašnje situacije.

Rusija smatra da je RS pitanje vraćanja nadležnosti pokrenula u okviru demokratskog procesa, a Kalabukhov napominje da su "nadležnosti na BiH prenesene pod izvjesnim pritiskom međunarodne zajednice".

Kalabukhov kaže i kako je ruski stav da u BiH ne postoji visoki predstavnik, jer prema njima nije ispoštovana procedura imenovanja Christiana Schmidta.

- Kao država garant Dejtonskog sporazuma, mi smo članica PIC-a, ali mi ne radimo u OHR-u dok je tamo Christian Schmidt. Mi ne podržavamo nikakve zvanične kontakte sa gospodinom Schmidtom - rekao je Kalabukhov.

Ruski ambasador smatra da je odluka Valentina Inzka, koju je kao visoki predstavnik donio na samom kraju mandata i kojom se u okviru dopune Krivičnog zakona BiH zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, bila "subjektivna i neizbalansirana".

- Najbolje bi bilo kada bi ta odluka bila uzeta u institucijama BiH, u toku rasprave, u toku dijaloga. Ovaj dijalog, on se vodi. Naravno, možda ne znaju svi za ovaj dijalog, ali razgovara se o tome u diplomatskim krugovima. To je pojam koji zbog političkih reperkusija mora biti vrlo izbalansiran i vrlo osjetljiv - ocijenio je Kalabukhov.

On je istakao da ne vidi problem u tome što je Republika Srpska stavila van snage odluku visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida i drugih zločina počinjenih u BiH, iako je tu odluku Inzko donio u skladu sa svojim ovlaštenjima, te smatra da je to stvar Narodne skupštine Republike Srpske.

Za Rusiju su upitne i odluke Haškog tribunala, posebno presuda prema kojoj je Vojska RS u Srebrenici jula 1995. godine počinila genocid.

Ambasador Rusije je ukazao u intervjuu da diplomatija njegove zemlje nastoji da sve što se tiče BiH bude izbalansirano, te da oni nastoje da "izbalansiraju cijeli stav međunarodnog faktora".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.