open-navfaktor-logo
search
Zabrana ulaska u SAD
Mektić: Ne likujemo zbog sankcija Špiriću, one narušavaju ugled RS-a
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić (SDS) kazao je danas da, iako su on i  Nikola Špirić (SNSD) politički protivnici, on se ne raduje zbog sankcija koje je State Department Sjedinjenih Američkih Država uveo tom bh. zastupniku
11.09.2018. u 16:16
get url
text

Kako se navodi u odluci State Departmenta, Nikoli Špiriću i članovima njegove porodice, supruzi Nadi Špirić, njegovom sinu Aleksandru Špiriću, kćerki Jovani Špirić, zabranjen je ulazak u Sjedinjene Američke Države, a Mektić kaže da oni iz SDS-a znaju šta znače "crne liste i sankcije" zbog kojih su neki likovali.

Ipak mišljenja je da takve sankcije potkopavaju ugled i kredibilitet Republike Srpske u međunarodnim odnosima i međunarodnoj zajednici, a dodao je da će se postaviti pitanje o tome kakvi su u tom entitetu političari i kakvom se politikom bave.

Istaknuo je i da činjenica da je sankcije Špiriću potpisao državni sekretar SAD-a Mike Pompeo predstavlja težinu i šalje ozbiljnu poruku, a sve to može utjecati na investicije u Republici Srpskoj.

- SAD raspolaže vrlo ozbiljnim informacijama i saznanjima o korupciji Špirića. To je veliki poraz za tužilaštava u BiH, ali najviše Tužilaštvo BiH, jer ako međunarodna zajednica ima ozbiljna saznanja postavlja se pitanje kako te informacije nema bh. tužilaštvo - stav je državnog ministra sigurnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.