open-navfaktor-logo
search
Bivši ministar sigurnosti
Mektić: Tužilaštvo BiH se bavi samo Sarajevom, Tadić ima deal sa Dodikom i Čovićem
U intervjuu za FACE TV državni zastupnik i bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je da postoji dosta pouzdanih informacija da određene političke stranke na čelu sa njihovim šefovima imaju političku moć i političku dominaciju nad nosiocima pravosudnih funkcija.   
30.05.2020. u 22:37
get url
text

- Svi pratimo rad Tužilaštva BiH. Čitava BiH, teritorijalno mislim, nije amnestirana od korupcije, dešava se na svim nivoima vlasti. I to ozbiljna korupcija i kriminal koja izvlači javni novac od građana i prenosi ih u privatne džepove. Kad pogledamo statistiku, to je nevjerovatna činjenica i nevjerovatna stvar Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Vidjet ćete da se Tužilaštvo BiH samo bavi Sarajevom i jednim dijelom Federacije. Pripremajući se malo za ovu emisiju, pogledao sam neku statistiku. Recimo četiri puta više istraga i optužnica za prošlu godinu je podignuto u Federaciji u odnosu na Republiku Srpsku, a da ne govorim u odnosu na pojedine kantone. Imate Kanton broj 10, Livanjski, je li kako ga zovu, u prošloj godini je nula istraga. Nema nijedne istrage - kazao je Mektić i nastavio: 

- A sad ako hoćemo već, mada ja to ne volim, na takav način da dijelim Bosnu i Hercegovinu, u kantonima sa hercegovačkom većinom samo devet istraga je sprovedeno od strane Tužilaštva BiH, u RS-u četiri puta manje, u pola Federacije deset puta manje, što znači da postoji politički deal i politički utjecaj na koji je svjesno pristala glavna tužiteljica Gordana Tadić i onda se samo vrti ovdje oko Sarajeva, i tamo do Zenice, i tu negdje i tu što se desi, tu promptno reaguje.  

Podsjetio je da se prije počelo govoriti o mobilnoj bolnici u entitetu Republika Srpska, nego o predmetu "Respiratori". 

- Bolnica je običan šator, ali Gordani Tadić i Tužilaštvu BiH nije bilo dovoljno da pokrene istragu - naglasio je on, dodajući da je njena izjava kako niko nije podnio krivičnu prijavu za taj slučaj najveća budalaština. 

- Pa aferu "Respiratori" su pokrenuli mediji. I mediji u RS-u već mjesecima pišu o ovoj aferi, i niko ne treba da podnese krivičnu prijavu, dovoljno je da glas dopre do tužioca i da on otvori taj slučaj. Greška je što su podnesene krivične prijave entitetskom tužilaštvu, jer u ovom slučaju nabavke mobilne bolnice postoji ino element, i to je stvrna nadležnost Tužilaštva BiH. Gordana Tadić nije preuzela taj slučaj jer postoji politički deal između Milorada Dodika, Dragana Čovića i Gordane Tadić da se taj dio koji pokrivaju SNSD i HDZ ne diraju. Ne znam šta će oni njoj omogućiti, ali mogu da ostane na toj poziciji - istakao je Mektić. 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.