open-navfaktor-logo
search
Dok MUP istražuje
Memija i Konaković za bombaški napad optužuju novinara Avdu Avdića, on im odgovorio dokumentima
Sarajevska policija objavila je da traga za nepoznatom osobom koja je jučer u ranim jutarnjim satima aktivirala eksplozivnu napravu ispred firme Foto Art u sarajevskom naselju Dolac Malta.
24.06.2021. u 11:56
get url
text

VEZANI TEKST - Policija traga za osobom koja je bacila bombu pred firmu Foto Art u Sarajevu

Time je, kako je navedeno iz MUP-a, nepoznata osoba počinila krivična djela izazivanje opće opasnosti i oštećenje tuđe stvari. Povrijeđenih nije bilo.

- Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca - naveli su iz MUP-a KS.

To što policija ne zna ko stoji iza napada na imovinu firme Foto Art nije spriječilo njenog vlasnika Gordana Memiju da direktno za to optuži novinara Avdu Avdića, koji, tvrdi Memija, "dvije godine piše laži o njemu i njegovoj firmi".

- Ne objavljuje dokaze koje sam dobio od policijskih institucija. Skriva dokumente i nastavlja sa lažima. Ja se borim na sudu. Prijavio sam danas u Federalnoj policiji, a sutra nastavljam. Nadam se da će policija i Tužilaštvo ozbiljno shvatiti ove prijetnje i pozabaviti se ovim slučajem - naveo je Memija na svom Facebooku, te objavio snimke sa nadzornih kamera na kojima se vidi nepoznata osoba koja baca bombu i trenutak eksplozije.

Na njegovu objavu nadovezao se i Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda i zastupnik u Skupštini KS, kojem također ne predstavlja problem to što MUP KS ne zna ko stoji iza napada.

On proziva novinara Avdića, ali i direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSABiH) Osmana Mehmedagića, koji su, tvrdi Konaković, Memiju označili kao finansijera NiP-a, insinuirajući tako da je to ustvari pozadina napada na Foto Art.

Umjesto odgovora, novinar Avdić, koji je u svojim istraživačkim tekstovima vlasnika Foto Arta Gordana Memiju dovodio u vezu sa Edinom Gačaninom Titom, kojeg međunarodne policijske agencije dovode u vezu sa švercom ogromnih količina kokaina, na portalu Istraga.ba, objavio je dokumentaciju sigurnosnih i policijskih agencija u kojima se o tome govori.

VEZANI TEKST - BH novinari: Predsjednik NiP-a Konaković stavlja metu na čelo novinaru Avdiću!

Između ostalog, objavljen je i zapisnik sa Općinskog suda u Sarajevu, tačnije svjedočenje Gordana Memije protiv Avde Avdića i online magazina Žurnal u kojem on ne negira da poznaje Edina Gačanina, kao i da mu je pomagao prilikom posjete Sarajevu, kada su ga osiguravali pojedini pripadnici Specijalne jedinice FUP-a (kojima je zbog toga uručen otkaz u toj policijskoj agenciji).

Avdić je tekst ilustrirao fotografijom Memije u društvu sa Tomislavom Spahovićem, MMA borcem i presuđenim ubicom, koji je za ubistvo Amila Geca 2016. godine osuđen na sedam i po godina zatvora.

 

Istraga je objavila i dokument iz FUP-a u kojem se vidi veza između Memije i Gačanina.

 

VEZANI TEKST - Nije dugme, ali je "otpao": Kako je sa spiska TZ-a nestala firma Konakovićevog kuma?

U ovom dokumentu piše da je Edina Gačanina Tita na sarajevskom aerodromu dočekao Gordan Memija.

Piše da je Gordan Memija, preko firme Foto Art, u ASA Rentu iznajmio tri automobila za potrebe Edina Gačanina. I piše da je Gordan Memija rezervisao hotelske sobe za Edina Gačanina Tita za kojeg holandska policija, na osnovu prethodno dobijene informacije od američke DEA-e, piše da je vođe kartela "Tito i Dino", navodi Istraga.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.