open-navfaktor-logo
search
Nakon duže pauze
Memorijalni centar Srebrenica otvorio vrata za posjetioce
Memorijalni centar Srebrenica je otvorio vrata za posjetioce nakon duže pauze uzrokovane mjerama zaštite vezane za pandemiju novog koronavirusa. Uz posebne mjere zaštite posjetilaca i zaposlenika, plan individualnih i grupnih posjeta se sada vraća redovnom rasporedu.
26.05.2020. u 12:10
get url
text

- U periodu trajanja pandemije COVID-19 Memorijalni centar je priredio četiri video-virtuelne ture, kojim smo htjeli svima koji su zainteresovani za rad ove institucije, približiti prostor i sadržaje koje imamo, te istovremeno zadržati vezu sa ljudima u vremenu izolacije. Također, kustos Hasan Hasanović je održao nekoliko online predavanja, u saradnji sa univerzitetima u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, čime smo uspjeli održati kontinuitet edukacija i partnerstava sa obrazovnim ustanovama širom svijeta - kazao je Azir Osmanović iz Memorijalnog centra.

Osmanović potvrđuje da je period pandemije COVID-19 bio i prilika za razvoj nekoliko novih programskih aktivnosti.

- Nastavljen je projekat prikupljanja ličnih predmeta žrtava genocida u Srebrenici. Uspješno je realizirana akcija prikupljanja knjiga za našu biblioteku, u kojoj smo prikupili preko 5.000 naslova. Imali smo dobar odziv na upit da se doniraju fotografije, muzika i video sadržaji prema Memorijalnom centru - dodaje Osmanović.

U toku su pripreme za projekat "12 dana sjećanja", kojim će se kroz online diskusije, svjedočenja, video i ilustracije obilježiti dani oko 25. godišnjice genocida. Također, značajan fokus u naredna dva mjeseca će biti posvećen svjedočenjima žrtava i svjedoka genocida kroz pripremu video sadržaja sa njihovim pričama.

- U saradnji sa Centrom za postkonfliktna istraživanja ćemo ubrzo krenuti sa predstavljanjem rezultata istraživanja koje je fokusirano na presude krivičnih sudova vezanih za genocid u Srebrenici. Predstavili smo Izvještaj o negiranju genocidu na engleskom i bosanskom jeziku, a već smo realizirali snimanje više od polovine učesnika 'Čitanja za Srebrenicu', koje će na kraju biti pretvoreno u višesatni video, dostupan muzejima, galerijama i ustanovama na korištenje i prikazivanje u okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida. Vjerujem da smo u ovom periodu pokazali da Memorijalni centar može držati korak sa memorijalima na svjetskom nivou, te da s razlogom imamo povjerenje porodica žrtava, istraživača genocida i šire društvene zajednice na tom putu - zaključio je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.