open-navfaktor-logo
search
Najviše ih iz KS
Memorijalni centar Srebrenica ove godine posjetilo je oko 86.000 posjetitelja
Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, institucija koja predstavlja mjesto sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kao i čuvanja istine i istraživanja zločina genocida, tijekom ove godine, tačnije do kraja septembra, posjetilo je oko 86.000 posjetitelja, uključujući i domaće i strane posjetitelje. 
22.10.2023. u 10:34
get url
text

Glasnogovornica Memorijalnog centra Almasa Salihović, govoreći o organiziranim posjetima učenika osnovnih i srednjih škola s područja Federacije BiH, kazala je da je najveći broj posjeta ove godine iz Kantona Sarajevo, s obzirom da Ministarstvo obrazovanja tog kantona provodi projekt "Njegovanje kulture sjećanja" koji obuhvaća posjetu učenika drugih razreda srednjih škola, što je nastavljeno već treću godinu zaredom.

-Ovim projektom nisu obuhvaćene posjete ostalih razreda srednjih i devetog razreda osnovnih škola, kojih je bilo zaista mnogo tijekom ove kalendarske godine, uključujući period proljeća te period septembra i oktobra, odnosno početka nove školske godine - kazao je Salihović u izjavi Feni.

Dodala je da Tuzlanski kanton također provodi projekte kojima Vlada TK kroz Ministarstvo obrazovanja dovodi u posjetu Memorijalnom centru učenike svih razreda srednjih škola te učenike devetog razreda osnovnih škola, sa svih općina tog kantona.

- Brojne su školske posjete iz Mostara, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Posjete iz Cazina, Bugojna, Čapljine, Goražda, Stoca, Bosanske Dubice također nisu izostale. Možemo reći da su nas s prostora Federacije BiH posjetili brojni građani - kaže Salihović.

Govoreći o planovima Memorijalnog centra do kraja godine, naglasila je da će Centar nastaviti provedbu započetih projekata važnih za memorijalizaciju, a tim ljudima koji radi s posjetama će u narednom periodu imati mnogo posla, s obzirom na brojne najavljene grupe koje ne uključuju nužno školske posjete s područja Federacije BiH, jer su mnoge posjete one koje dolaze iz zemalja regije ili studenti i grupe posjetitelja iz zemalja Europe, ali i brojnih zemalja svijeta.

- Iza nas je obilježavanje 28. godišnjice genocida u Srebrenici, nekoliko organiziranih konferencija, ljetnih škola za mlade, tako da se do kraja godine možemo posvetiti već ranije započetim projektima, čija je realizacija u toku ili tek treba da započne, a tiče se obnove infrastrukture. Memorijalnog centra te izgradnja depoa koji će služiti za čuvanje i arhiviranje artefakata i predmeta koji su pripadali žrtvama genocida u Srebrenici. Tu je i stalna postavka koju pripremamo i koja će za nas biti sigurno generacijski projekt, a koju ćemo realizirati uz suradnju i podršku Turske agencije za suradnju i koordinaciju (TIKA) - kazao je Salihović.

Istakla je da će se realizacija projekata koji su od izuzetne važnosti za memorijalizaciju, a koji se provode već nekoliko godina, nastaviti istim tempom, a to su projekti prikupljanja predmeta i artefakata radi trajnog arhiviranja koji su pripadali žrtvama genocida.

- Svakako, tu je i projekt usmene historije, u novembru ćemo sumirati sve ono što smo s volonterima uradili za ovaj projekt. Pred nama su i važni datumi, poput 25. novembra, koji uključuju i prigodne ceremonije obilježavanja - navodi Salihović.

Kada je riječ o najaktuelnijim programima i projektima na kojima se trenutno radi u ovom centru, Salihović je naglasio da je ono što je trenutno aktuelno u Memorijalnom centru izgradnja depoa u sklopu kompleksa, koji će biti izgrađen zahvaljujući USAID-ovom projektu Pro-budućnost i CRS. -u, gdje će se po svim postojećim standardima arhivirati i trajno sačuvati artefakti i predmeti koji su pripadali žrtvama genocida u Srebrenici.

Aktuelan je i projekt usmene historije koji uključuje snimanje preživjelih svjedoka genocida u svrhu trajne pohrane priča svih onih koji su preživjeli, a čija će priča ostati trajni podsjetnik i svjedočanstvo za buduće generacije.

U pripremi su također i mnoge publikacije edukativnog sadržaja, rad na budućem Izvještaju o negiranju genocida u Srebrenici u javnom prostoru, mnoge izmjene koje uključuju posjete zaposlenika sličnim partnerskim institucijama radi stručnog usavršavanja, kao i aktivnosti Međureligijskog odbora Memorijalnog centra koje uključuju posjete mnogim vjerskim institucijama svih konfesija unutar BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.