open-navfaktor-logo
search
Organizacioni odbor
Memorijalni centar Srebrenica - Potočari: Za ukop 11. jula spremno 18 tijela žrtava genocida, sva su nekompletna
Najmanje 18 tijela žrtava genocida bit će 11. jula ukopano u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, potvrđeno je za Faktor nakon današnje sjednice Organizacionog odbora za obilježavanje 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima Podrinja.
10.05.2023. u 13:54
get url
text

- Prema podacima Instituta za nestale osobe (INO) BiH 18 porodica dalo je saglasnost za ukop, nakon što je potvrđen identitet žrtava DNK analizom. Radi se o nekompletnim tijelima. Nadamo se da to nije konačan broj, jer još ima vremena do dženaze - rekao je Nermin Alivuković, sekretar Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 28. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih nacija - Srebrenica".

Ovo je druga sjednica Organizacionog odbora za obilježavanja 28. godišnjice geniocida, a danas su predstavnici svakog od pododbora predstavili do sada poduzete i panirane aktivnosti do 11. jula.

- U dogovoru sa udruženjima majki Srebrenice danas smo dogovorili i da 10. jula, u Memorijalnom centru u Potočarima, bude održana međunarodna konferencija na temu nestalih osoba. Planirano je učešće ključnih aktera u procesu traženja nestalih, kako iz Bosne i Hercegovine tako i iz inostranstva, posebno Haškog suda - dodao je Alivuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.