open-navfaktor-logo
search
Presuđene kao UZP
Memorijalni centar Srebrenica traži da Vlada Hrvatske pojasni izjavu ministra Anušića o ratovanju u Mostaru 1993.
AUTOR: Faktor
11.06.2024. u 15:03
get url
text
Ivan Anušić
Ivan Anušić
Ivan Anušić, ministar odbrane i potpredsjednik Vlade Hrvatske, izjavio je kako je učestvovao na "mostarskom ratištu".  
Anušić je to izjavio prilikom ceremonije otvaranja spomenika "Zora slobode" u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara, nekadašnjem koncentracionom logoru "Heliodrom", u kojem su mučeni i ubijani brojni Bošnjaci. 
- Drago mi je da sam danas ovdje. Nakon puno godina sam došao ovdje. Posljednji put sam bio 1993. godine, kao pripadnik HVO-a sam se borio u Mostaru braneći hrvatske interese, hrvatsku državu i hrvatski narod. Ponovno ću, ako bude bilo potrebno i u političkom smislu učiniti sve da odbranimo naše vrijednosti, vaše vrijednosti i opstojnost hrvatskog naroda na ovim prostorima - rekao je Anušić.
Tim povodom reagirali su iz Memorijalnog centra Srebrenica. Oni su naveli: 
- Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić, u današnjoj izjavi na otkrivanju spomenika "Zora slobode" u kasarni "Stanislav Baja Kraljević" kod Mostara, spomenuo je da je kao pripadnik HVO-a učestvovao na "mostarskom ratištu" 1993. godine.
Memorijalni centar Srebrenica traži od Vlade RH da pojasni ovu izjavu i umiješanost aktuelnog ministra u vojne akcije koje je ICTY potvrdio kao udruženi zločinački pothvat u presudi Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćorić i Berislav Pušić - naveli su iz Memorijalnog centra. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.