open-navfaktor-logo
search
U Bihaću
Merhamet obilježio 111. godišnjicu postojanja; Vrbanjac: Pomažemo svima bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost
Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet", manifestacijom organiziranom u Kulturnom centru u Bihaću, obilježilo je 111. godišnjicu postojanja i rada. Historijat jedne od najstarijih organizacija na Balkanu predstavljen je brojnim gostima, predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona, Grada Bihaća i Muftijstva bihaćkog. 
02.02.2024. u 19:21
get url
text

VEZANI TEKST - Merhamet uputio 100 tona brašna ugroženom stanovništvu Gaze

Predsjednik HO "Merhamet”"MDD Kenan Vrbanjac kazao je na svečanosti da je "Merhamet" nastao iz duše naroda, davne 1913. godine.

- Merhametova misija začeta na Baščaršiji, u Sarajevu, a tokom 111 godina postojanja ove organizacije proširila se na čitav svijet. Tokom cijele svoje istorije, Merhamet je dijelio sudbinu svog naroda i u najtežim trenucima i periodima imao nezamjenjivu ulogu te je dao doprinos opstanku Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine.

Ponosan sam na činjenicu da Merhamet pomaže svima kojima je pomoć potrebna bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. I to je ono što dodatno krasi Merhamet i njegovu ulogu - naglasio je, između ostalog, Vrbanjac.

Dodao je da djelovanje u Bosni i Hercegovini, ali i širom svijeta, potvrđuje snagu i vitalnost "Merhameta". Kazao je da je "Merhamet" u prošloj, jubilarnoj godini, "Merhamet" podijelio pomoć veću od 12,5 miliona KM u BiH i na područjima u svijetu ugroženim elementarnim nepogodama i ratnim dejstvima.

- Misija dobročinstva Merhameta ostvaruje se putem naših 46 javnih kuhinja i njihovih punktova širom Bosne i Hercegovine, u kojima se svakodnevno hrani više od 8.000 osoba, zatim putem ostalih projekata, među kojima su: briga o starim, iznemoglim i bolesnim osobama, projekat kućna njega, briga o povratnicima u manji bh. entitet, migrantima, zatim stipendiranje učenika iz povratničkih porodica, podrška centrima za odvikavanje od droge i alkohola, kao i putem mnogih drugih projekata - kazao je Vrbanjac i dodao:

- Ponosni smo na sve ono što smo uradili, ne samo u BiH, nego i širom svijeta: u Palestini, odnosno Gazi, Somaliji, Pakistanu, Indoneziji, Iranu, Japanu, Turskoj, Sjedinjenim Američki Državama, Nepalu i drugim zemljama koje su se našle u kriznim situacijama. Nastavit ćemo sa čuvanjem dostojanstva ljudi koji su na margini društva. I dalje ćemo, ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom svijeta, pružati pomoć onima kojima je pomoć potrebna - kazao je Vrbanjac.

"Merhametovu" 111. godišnjicu čestitali su muftija bihaćki Mehmed ef. Kudić, gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić te savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić.

"Merhamet" je za svoj rad dobio brojna domaća i međunraodna priznanja, među kojim a su "Zlatni vijenac sa zlatnim ljiljanima", Internacionalna nagrada pape Ivana Pavla II, zahvalnicu od Vlade Sjedinjenih Američkih Država te "Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.