open-navfaktor-logo
search
Humanost na djelu
Merhamet u BiH od početka pandemije podijelio pomoć vrijednu više od 1,5 miliona KM
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet je od početka pandemije virusa (COVID-19) do kraja mjeseca ramazana podijelilo pomoć vrijednu više od 1,5 miliona KM socijalno ugroženim građanima BiH.
15.06.2020. u 11:42
get url
text

Pored 8.000 redovnih korisnika koje svakodnevno hrani u svojim kuhinjama širom BiH, Merhamet je morao brinuti i o brojnim građanima koji su se, zbog izgubljenog radnog mjesta i drugih razloga našli u teškoj materijalnoj situaciji i koji su se u tom periodu svakodnevno obraćali Merhametu za pomoć. 

Između ostalog, Merhamet je podijelio 253.000 obroka redovnim korisnicima, čija je ukupna vrijednost iznosila više od 602.000 KM. Tokom ramazana je pripremljeno i podijeljeno oko 20.000 iftara, u vrijednosti od 131.000 KM, kao i 32.800 ramazanskih somuna, vrijednih 27.200 KM. Socijalno ugroženim porodicama Merhamet je podijelio i više od 14.500 prehrambenih i higijenskih paketa, u ukupnoj vrijednosti od oko 556.000 KM, kao i 32 tone hurmi, vrijednih oko 70.000 KM. 

Pored spomenute pomoći, socijalno ugroženim građanima su podijeljene znatne količine pilećeg mesa i mesnih prerađevina koje je Merhamet dobio od donatora, potom poljoprivredna sjemena, lijekovi, sokovi, voća, povrća i drugih artikala. 

- Tokom pandemije virusa korona, a potom i u vrijeme mjeseca ramazana, Merhamet, sa svim svojim organizacionim jedinicama širom BiH i u dijaspori, potvrdio je svoju snagu, ali i značaj ove humanitarne organizacije za državu BiH i cjelokupno naše društvo. I pored činjenice da je ponovo izostala pomoć vlasti na svim niovima, osim u pojedinim lokalnim zajednicama, 'Merhamet' je, zahvaljujući povjerenju građana i njegovim brojnim donatorima, uspio u novonastalim okolnostima u svojoj misiji pomaganja i brige o najugroženijim kategorijama stanovništva širom BiH - kazao je predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac. 

Prema njegovim riječima, Merhametovi timovi, uposlenici i brojni volonteri tokom pandemije i u vrijeme ramazana stigli su na svaku adresu onih kojima je pomoć bila neophodna, iako je pandemija bila u jeku, a na snazi su bile mjere nadležnih institucija. 

- Ponosan sam na sve uposlenike i volontere Merhameta koji su odradili ogroman posao i podnijeli veliku žrtvu, rizikujući da zaraze sebe i svoje porodice. Zahvalni smo i našim organizacionim jedinicama u inozemstvu, pogotovo Merhametu njemačke koji je bio veoma aktivan u prikupljanju pomoći za socijalno ugrožene građane BiH. Zahvaljujem se i našim brojnim donatorima, građanima i pravnim licima, firmama koje su prepoznale rad Merhameta i koji nam godinama ukazuju povjerenje - poručio je Vrbanjac. 

Dodao je da Merhamet prati razvoj situacije u BiH te da je spreman i dalje djelovati na sličan način ukoliko se pandemija virusa korona ponovo rasplamsa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.