open-navfaktor-logo
search
Pet šlepera
Merhamet u Gazu dopremio 100 tona brašna
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet započelo je sa podjelom brašna ugroženom stanovništvu Gaze.
17.02.2024. u 12:50
get url
text
Gaza, brašno
Gaza, brašno

Riječ je o 100 tona brašna ukupne vrijednosti od 209.000 KM, koje je u Gazu dopremljeno u pet šlepera, saopćeno je iz Merhameta. 

Prema riječima predsjednika Merhameta Kenana Vrbanjca, novac za kupovinu brašna Merhamet je osigurao u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dok su jedan šleper, odnosno 20 tona brašna, finansirali tri bh. privrednika iz Tešnja, Travnika i Mostara, koji su željeli ostati anonimni.

Vrbanjac je naglasio da je, odlukom Upravnog odbora HO Merhamet MDD, akcija prikupljanja pomoći za stanovništvo Gaze, koja je prvobitno trajala do 16. januara ove godine, produžena je za još tri mjeseca.

Do sada je osigurana pomoć za stanovništvo Gaze u vrijednosti većoj od 900.000 KM.

Vrbanjac je podsjetio da Merhamet u saradnji sa turskom partnerskom organizacijom IHH, od početka ratnih dejstava pomaže ugrožene u Gazi.

- Počeli smo sa interventnim paketima, a potom sa svakodnevnom pripremom obroka za stanovništvo na tom području, ali i za bolesne i ranjene u tamošnjim bolnicama. Obroci se pripremaju u improviziranim kuhinjama organizacije IHH na terenu.

Merhamet i IHH su u protekle dvije godine također organizirali pripremu obroka za stanovništvo Gaze, tako da imamo iskustva u tome. Ovoga puta smo, shodno iskazanim potrebama, odlučili da u Gazu pošaljemo brašno i u tome smo, uprkos nepovoljnim uslovima na terenu, uspjeli – kazao je Vrbanjac.

Dodao je da će nastaviti pomagati stanovništvo Gaze, ugroženo izraelskim ratnim dejstvima.

Zahvalio građanima Bosne i Hercegovine, Rijasetu Islamske zajednice u BiH, kompanijama, obrazovnim i drugim institucijama koji su i ovog puta pokazali solidarnost i empatiju prema ljudima u nevolji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.