open-navfaktor-logo
search
Svečano
Merhamet u Mostaru obilježio 107. godišnjicu: Uskoro podružnice u Prozoru, Trebinju, te u Švicarskoj i Turskoj
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet sinoć je u Mostaru obilježilo 107. godišnjicu postojanja i rada u organizaciji Regionalnog odbora Mostar.
22.02.2020. u 11:01
get url
text

MDD Merhamet osnovano je 1913. godine u Sarajevu. Njegovi osnivači su bili ugledni Bošnjaci tog vremena Avdaga Kulović, reis Džemaludin ef. Čaušević i drugi. Merhamet je aktivno djelovao sve do 1946.godine,  kada komunistički režim zabranjuje rad Merhameta i Preporoda. Nakon višestranačkih izbora 2. februara 1991. godine ponovo se aktivira rad Merhameta.

Tokom velikosrpske agresije na BiH Merhamet je aktivno na razne načine pomagao opstanak bošnjačkog stanovništva na ovim prostorima te dao nemjerljiv doprinos u odbrani BIH. To je prepoznalo Predsjedništvo BIH na čelu s predsjednikom Alijom Izetbegovićem, ali i Vatikan. Februar je mjesec u kojem je reaktiviran rad Merhameta i tokom ovog mjeseca svi regionalni odbori Merhameta obilježavaju 107. godišnjicu postojanja i rada.

Domaćin sinoćnjeg skupa, Mithad Brkan direktor RO Merhameta za Hercegovinu, prezentovao je rad Merhameta u 2019. godini te najavio skoro osnivanje podružnica u Prozoru i Trebinju. Predsjednik Merhameta Kenan Vrbanjac istakao je važnost saradnje sa Islamskom zajednicom u BiH te najavio osnivanje Merhameta u Švicarskoj i Turskoj. Također, Vrbanjac je dao punu podršku Mithadu Brkanu i  pohvalio njegov dosadašnji angažman i doprinos u radu i razvoju Merhameta.

U sklopu manifestacije promovisana je monografija 100 godina MDD Merhamet autora Ruždije Adžovića, novinara i pobliciste. Pored Adžovića promotori su bili prof. Munib Buljak i muftija u penziji Seid ef. Smajkić, koji je tokom agresije na BiH obnašao funkciju potpredsjednika Merhameta za Mostar i koji se prisjetio veoma važne uloge Merhameta za opstanak bošnjačkog naroda tokom 1992. i 1993. godine. U programu su učestvovali i glavni imam MIZ Trebinje Sadik ef. Fazlagić, moderator Meadin Mrndžić i hor Medžlisa IZ Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.