open-navfaktor-logo
search
Rad na terenu
Merhamet u saradnji sa turskom organizacijom IHH priprema obroke za ranjene i bolesne u Gazi
Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet, u saradnji sa turskom partnerskom organizacijom IHH, svakodnevno priprema obroke za ugroženo stanovništvo Gaze. Obroci se pripremaju u kuhinji organizacije IHH, saopćeno je iz Merhameta. 
12.12.2023. u 14:15
get url
text
Gaza, bolnica, hrana
Gaza, bolnica, hrana

Prema riječima predsjednika HO Merhamet MDD Kenana Vrbanjca, počela je i podjela obroka ranjenim i bolesnim pacijentima u bolnici Evropa u Gazi. 

- Naši partneri iz organizacije IHH su na terenu, u samom ratnom žarištu. Zahvaljujući njihovoj improviziranoj kuhinji u Gazi, Merhamet, shodno svojim mogućnostima, svakodnevno hrani oko hiljadu porodica na tom području. Sretan sam što su IHH i Merhamet tim svojim humanitarnim aktivnostima uspjeli obuhvatiti i ranjene i bolesne te se sada i njima dostavljaju obroci. Inače, Merhamet i IHH su u protekle dvije godine takođe organizirali pripremu obroka za stanovništvo Gaze, tako da imamo iskustva u tome – kaže Vrbanjac.    

Dodaje da je, odmah nakon početka izraelskih ratnih dejstava, Merhamet pokrenuo veliku akciju prikupljanja pomoći za Gazu koja će trajati do polovine januara.

- Odziv je veoma dobar, jer Bosanci i Hercegovci u zemlji i dijaspori imaju posebno emotivan odnos prema Palestincima i saosjećaju sa njihovim decenijskim patnjama i žrtvama – naglašava Vrbanjac.

Upravni odbor Merhameta donio je odluku o pokretanju humanitarne akcije Pomoć narodu Gaze. Akcija traje do 16. januara 2024. godine, a novčana sredstva se prikupljaju u svim organizacionim jedinicama Merhameta u zemlji i inostranstvu.

Merhamet je otvorio humanitarni broj telefona 17061. Pozivom na ovaj broj građani mogu donirati 2.00 KM. Za potrebe ove akcije Merhamet je otvorio i namjenski račun, a pomoć se prikuplja i putem humanitarnih kasa u svim većim gradovima FBiH. Detaljnije informacije građani mogu naći na web-stranici merhamet.ba, navodi se u saopćenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.