open-navfaktor-logo
search
Humanost
Merhamet u Siriji i tokom ramazana: Iftari s jetimima, paketi za preživjele žrtve zemljotresa
U organizaciji Muslimanskog dobrotvornog društva Merhamet, u Logistički centar turske humanitarne organizacije IHH u Kilisu, nadomak granice sa Sirijom, stigli su novi šleperi sa humanitarnom pomoći za preživjele žrtve zemljotresa u Turskoj i Siriji.
06.04.2023. u 14:12
get url
text

Dva šlepera sa hranom i sredstvima za higijenu osigurala je Vlada Kantona Sarajevo, a ta humanitarna roba proslijeđena je Merhametu posredstvom Direkcije za robne rezerve Kantona Sarajevo.

Pomoć za građane Turske i Sirije u Kilisu je dočekao predsjednik HO Merhamet MDD Kenan Vrbanjac, koji je sa generalnim sekretarom Sidikom Aždahićem boravio na tom području stradalom u nedavnom razornom zemljotresu. Prema njegovim riječima, pristigla pomoć podijeljena je stradalom stanovništvu i u Turskoj i u Siriji.

- Dopremili smo ovoga puta i šleper pomoći koju smo osigurali u saradnji sa Rijasetom Islamske zajednice u BiH, a riječ je također o hrani i higijenskim, sredstvima, kombiju nove dječije obuće, kao i pelenama za bebe. Ono što me posebno dojmilo jesu dječiji paketići koju su djeci Sirije prikupila djeca, učenici Medrese "Osman ef. Redžović" iz Visokog - kazao je Vrbanjac.

Dodaje kako Merhamet i Rijaset Islamske zajednice u BiH od prvih dana nakon katastrofalnog zemljotresa sufinansiraju obroke za preživjele žrtve zemljotresa koji se pripremaju u kuhinjama logističkih centara Merhametove partnerske organizacije IHH u Kilisu i Azazu.

- Od početka ramazana, Merhamet i Rijaset islamske zajednice u BiH svakodnevno finansiraju i pripremu iftara za stanovništvo u razorenim područjima Turske i Sirije. Prisustvovali smo iftaru u Siriji. Bilo nam je zadovoljstvo podijelili radost iftara sa jetimima - kazao je Vrbanjac.

Predsjednik Merhameta kazao je da će Merhamet i Rijaset Islamske zajednice u BiH nastaviti sa kontinuiranim prikupljanjem pomoći za unesrećeni narod Turske i Sirije.

Tokom boravka u Siriji, Merhametov tim je obišao lokacije u gradovima Džinderesi (Jinderesi) i Soran, gdje će Rijaset Islamske zajednice u BiH i Merhamet graditi škole, džamije i stambene objekte. 

- Merhamet i Islamska zajednica BiH su zajedno u ovom humanitarnom poduhvatu i radujemo se što smo dio ovog velikog napora da se pomogne ljudima koji su doživjeli teške trenutke. U ovim trenucima krize, važno je da se svi ujedinimo i pružimo pomoć koja je neophodna kako bi se prevazišle teškoće i vratilo se normalno stanje - poručio je iz Sirije Kenan Vrbanjac, saopćio je Merhamet. 

     

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.