open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Mešalić: Izglasali smo deklaraciju i zaključke, očekujem od Schmidta da ne nameće etničke podjele
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najavio je svoje današnje obraćanje bh. javnosti i ono dolazi nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj su izglasana tri zaključka u vezi sa rješenjem situacije imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.
07.04.2023. u 11:09
get url
text

Sinoć je istekao rok za formiranje Vlade FBiH, a zastupnici SDA, DF-a, SDP-a i dio zastupnika drugih stranaka usvojili su na Zastupničkom domu FBiH Deklaraciju o neprihvatanju najavljenog prijedloga OHR-a za izmjene Ustava FBiH i drugih zakonskih ili podzakonskih akata sa ciljem produbljenja etničkih podjela i diskriminacije kroz izborni proces, a koju je predložio Klub zastupnika SDA.

Protiv Deklaracije je bio HDZ, NiP i SBiH su bili suzdržani, dio NES-a je bio za Deklaraciju dio suzdržan...

VEZANI TEKST - Primljena k znanju Bradarina informacija o Vladi, usvojena Deklaracija SDA da nema miješanja OHR-a u Ustav FBiH

Na sjednici Zastupničkog doma je usvojen i zaključak HDZ-a i "Osmorke" kontradiktoran Deklaraciji a u kojem se navodi kako je Zastupnički dom opredijeljen da se što prije formira nova Vlade FBiH i "poziva sve učesnike u ovom procesu da se hitno iznađe rješenje za pitanje kako bi se ispoštovale ustavnosti, zakonitosti i vladavine izvršne vlasti u Federaciji BiH."

Zaključkom SBiH i NES-a koji je dobio potrebnu većinu zadužuje se Ustavna komisija Zastupničkog doma da u roku od 15 dana razmotri postojeći ustavni sistem i inicira usklađivanje ili izmjenu ustavnih odredbi za izbor Vlade FBiH, nakon promjena koje su nastale donošenjem amandmana na Ustav FBiH od strane visokog predstavnika Christiana Schmidta, a sve radi postizanja ustavnog rješenja koje će omogućiti imenovanje i potvrđivanje Vlade sadašnjem kao i svakom narednom sazivu Parlamenta FBiH.

- Nakon usvojenih zaključaka zatadatak rukvodstva je da pošalje visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu prvo Deklaraciju koja je izglasana od zastupnika SDA, SDP, DF-a a zatim da pošalje druga dva zaključka, mada zaključak NES-a i SBiH je dobio puno više glasova u odnosu na zaključak HDZ-a i "Osmorke".

Na sjednici sam upozorio da su dva zaključka kontradiktorna, ali u suštini svi zaključci pozivaju da Parlament FBiH, odnosno izabrani zvaničnici na nivou FBiH riješe problem na način izmjena Ustava FBiH ili, ono što je najbezbolnije a što sam ja predlagao, da po sadašnjem Ustavu vlast formiraju SDA, SDP i HDZ - kazao je za Faktor Mahir Mešalić, predsjednik Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i dodao:

- I to bi u ovom momentu bilo najbezbolnije rješenje s obzirom na to da su odbili ustavne promjene koje je predložio Klub Demokratske fronte a koje su bile na tragu ustavnog rješenja, da bude predloženo da su jedan predsjednik i potpredsjednik dovoljni za formiranje Vlade FBiH. Time bi iz vlasti bili izbačeni SDA i DF.

VEZANI TEKST - Schmidt se obraća javnosti u 12 sati

Upitali smo Mešalića šta očekuje od današnjeg obraćanja Schmidta.

- Očekujem da ne donosi odluke koje će zacementirati još više etničke podjele u Bosni i Hercegovini. Očekujem da se bori za evropske vrijednosti koje vrijede i u njegov zemlji. Sve ostalo je neprihvatljivo i diskriminatorno po većinu građana države Bosne i Hercegovine - poručio je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.