open-navfaktor-logo
search
Zastupnik DF-a
Mešalić o formiranju vlasti: NiP prevario SDP, prizivanje Schmidta pokazuje očaj...
Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH, govorio je o sakupljanju potpisa koje je pokrenuo lider SDP-a Nermin Nikšić kako bi se vidjela parlametarna većina u FBiH, formiranju vlasti, te je iznio niz kritika na račun "Osmorke".
07.02.2023. u 20:08
get url
text

VEZANI TEKST - Zuhrić: Konaković je Nikšića i Fortu iskoristio da bi došao do mjesta šefa diplomatije

- Vidio sam iz medija da gospodin Nikšić skuplja neke potpise. To po Ustavu apsolutno ništa ne znači, zna se kako se bira Vlada - istakao je Mešalić za FTV.

- Oni misle da će neko imati parlamentarnu većinu u kojoj će isključiti DF. Vidjeli smo da je DF izgleda najveći problem zbog svog zalaganja za građansku državu. I da će time uslišiti neke molbe HDZ-a da bude formirana vlast bez DF-a, a samim tim isključuju i SDA i nadaju se faktički da će uz pomoć pritiska javnosti, odnosno gospodina Schmidta (Christiana, visokog predstavnika u BiH), izdejstvovati neko ad hoc nametanje novo koje bi dovelo SDP, stranke Šestorke ili Trojke sa HDZ-om na vlast. Ja im poručujem da mogu skupiti potpise i da smo voljni da damo, ako se već bore za izbacivanje svih nacionalista sa područja Federacije, ali da na isti način možemo izbaciti i SDA i HDZ. Ovo deklarativno zalaganje samo za HDZ, da se bude s njima vlast a da se isključi DF i SDA, po meni ne vodi nikud - dodao je Mešalić.

Smatra da nemati program, a tražiti potpise pokazuje neozbiljnost pri formiranju vlasti.

- To je za mene neprihvatljivo. Tako naravno i za Stranku za BiH i za NES i ja ih pozivam da istraju u tome. Premijera imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost dva potpredsjednika, tako da ne znam šta im znači ta većina. Mogu se iz vlasti u Federaciji izbaciti i SDA i HDZ. Mislim da zajedno imaju 41 ruku, a na drugoj strani je 57. Dakle taj argument ne stoji, to je samo obmanjivanje javnosti - rekao je Mešalić.

Mešalić naglašava da se tačno zna ko ovu državu razara i zbog čega.

- Nek prestanu dezavuisati javnost o nekim promjenama i tako dalje. Promjene se neće desiti. Prizivanje Christiana Schmidta pokazuje jedan očaj. On je već uradio veliku stvar za HDZ, zacementirao ih je u vlasti. I umjesto da se borimo protiv te odluke, oni se i dalje pozivaju na Schmidta, ne bili faktički i njih uveo u vlast. Ja mislim da se to neće desiti jer je to relativiziranje izbora. Bolje da nemamo izbore ako će Schmidt HDZ-u i Osmorci nametati sve što oni žele - dodao je.

Kaže da je direktna odgovornost za formiranje vlasti na HDZ-u, SDA-u i SDP-u.

- Zbog pozicije u kojoj se nalaze u klubovima naroda u Federaciji. Sve ostalo su laži i konstrukcije kojima se služe da izguraju svoj politički cilj. Dok sam živ zalagat ću se za građansku državu jer smatram da je to jedini izlaz za BiH. Ali dok je ovakav Ustav mi ćemo ga poštovati i te tri stranke su najodgovornije za formiranje vlasti - istakao je Mešalić.

Na pitanje da li bi DF bio te priče odgovorio je da zavisi šta je na programu.

- Nama je bilo ponuđeno faktički samo da damo potpis da bi "Osmorka" napravila vlast sa HDZ-om. Mi smo to odbili jer ne vjerujemo u tu priču i jer se pokazalo na državnom programu kada su radili da se spominje da će se vršiti po presudi Ljubić mijenjanje Izbornog zakona. Ne spominju se presude Evropskog suda za ljudska prava, ne spominje se jačanje državnih institucija i mi nismo bili spremni na takav potez. Druga stvar, jasno je iz odgovora gospodina Čovića (Dragana, lidera HDZ-a) da on faktički želi da DF bude jedina izolovana stranka. Čak nije bio isključiv prema SDA koliko je bilo isključiv prema DF-u. Za NiP znamo da je faktički filijala HDZ-a, ali SDP nek se ne busa u prsa o građanskoj i multietničkoj državi, a prihvata sve uvjete HDZ-a - kazao je Mešalić.

Smatra da je Nermin Nikšić kao premijer Federacije "već viđena priča".

O vlasti u Tuzlanskom kantonu kaže da vlada nije formirana jer čekaju ime mandatara.

- Očekujem da će Vlada TK-a biti formirana u narednih 20-ak dana. Što se tiče želja SDP-a nas nije niko kontaktirao. SDP izgleda želi da bude vlast po svaku cijenu svugdje i sa bilo kim. Tu im SDA ne smeta. To im izborni rezultat ne dozvoljava, bar kad je riječ o TK-u - dodao je.

Naveo je da postoji težnja da SNSD preuzme UIO BiH od HDZ-a, a da HDZ preuzme Centralnu banku.

- SDP će tu biti kusur, oni nemaju nekih zahtjeva osim par fotelja - rekao je Mešalić.

On smatra da je NiP prevario SDP, a da je ceh za to platio Pokret Za nove generacije.

- Oni su faktički optužili stranku koja ima samo jedan mandat u KS-u da bi pokazali da su ljuti. A ustvari trebaju biti ljuti na sebe jer su NiP-u prepustili pozicije. Ne razumijem zašto to podvlađivanje. Izgleda da NiP kontroliše procese u Trojci, a ne SDP - dodao je.

VEZANI TEKST - I SDP i NS poručuju da im pripada pozicija premijera KS, ZNG nije partner, ali računaju i na Marjanovićevu ruku

- Kako sada stvari stoje definitivno nećemo biti u koaliciji u kojoj je NiP - kategoričan je Mešalić, te pojašnjava da imaju konceptualni problem sa NiP-om.

- Kad su bili neumski pregovori jedine dvije stranke koje su se zalagale da narodi glasaju, a ne građani bili su NiP i SBB, pored HDZ-a i SNSD-a. Mi imamo ideološki problem s njima. To je stav koji je neprihvatljiv. Nas gospodin Konaković želi vratiti dekadama unazad - istakao je Mešalić.

Naglašava da je zabluda da će se Milorad Dodik, lider SNSD-a, i Dragan Čović promijeniti.

- Građani jako dobro znaju ko je Milorad Dodik i nije mu ovo prvi put da negira zločine. Država se ne brani samo u ratu, država se brani i u miru. - dodao je.

Naglasio je da DF nije podržao novog gradonačelnika Tuzle Zijada Lugavića.

- Nismo podržali jer nismo imali svog kandidata i nismo htjeli da se miješamo u ove izbore. Međutim, sramno je da se gradonačelnik Tuzle predstavlja u Sarajevu - stava je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.