open-navfaktor-logo
search
Klub DF-a
Mešalić: Parlament FBiH je u blokadi, rukovodstvo u najmanju ruku mora podnijeti ostavke
Parlament FBiH je u blokadi, a pravi razlog odgađanja sjednice Zastupničkog doma su političke ucjene unutar same parlamentarne većine u vezi sa sudijom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, istakao je danas Mahir Mešalić, predsjedavajući Kluba zastupnika Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, na press konferenciji kluba.
21.06.2023. u 12:06
get url
text

VEZANI TEKST - Zaimović: Parlamentarna većina FBiH neće da rješava probleme građana dok ne riješe svoje pozicije, zato je odgođena sjednica

Kazao je da je opravdanje za odgodu bilo da Centralna izborna komisija BiH nije na vrijeme dostavila papire, ali da je to samo izgovor. 

- Oni su bili zaduženi da osiguraju većinu. Pravi razlog su političke ucjene unutar njih samih u vezi sa sudijom Ustavnog suda. Od početka mandata, za sedam mjeseci rada Parlamenta FBiH, aktuelna vlast FBiH je imala predloženih nula zakona. 

Mi da imamo kapacitet od 20 zastupnika, sutra bismo zakazali sjednicu. Po Poslovniku 20 zastupnika ima pravo tražiti hitnu sjednicu, mi ih imamo 12. Ali smo u više navrata zatražili sjednicu po pitanju smjene ministrice Sanje Vlaisavljević zbog izjava u vezi s Darijom Kordićem i ratnim zločincima koje namjeravaju na neki način rehabilitirati. Zatražili smo da se razgovara o štetama zbog poplava - rekao je Mešalić.

Istakao je da ovo rukovodstvo FBiH treba u najmanju ruku podnijeti ostavke i postaviti one ljude koji će raditi, "a ne da još četiri godine imamo blokade".

- U prošlom mandatu se nije radilo mnogo, ali nismo znali da će doći još gori od njih - dodao je Mešalić.

Govoreći o izboru sudije Ustavnog suda BiH u kojem HDZ želi svog Marina Vukoju, Mešalić je kazao da ih iznenađuje da su pojedini u SDP-u pristali na sve ultimativne zahtjeve HDZ-a i njihovog lidera Dragana Čovića bez propitivanja kakve to posljedice nosi po BiH.

{$galerijaFotografija}

Rekao je da za Vukoju neće glasati.

- Oni su isključili nas kao politički subjekt iz radne grupe za bodovanje kandidata tako da nismo mogli utjecati na proces. Tražit ćemo da se Zastupničkom domu dostavi kompletna lista kandidata, a ne samo taj jedan. Tako je bilo i u prošlosti. Šta biramo, ako ima samo jedan kandidat? Jedan kandidat je nametanje, a ne biranje. Znamo po biografijama ko ima iskustva u pravosuđu, a ko ne, ko je u vezi sa strankom, a ko nije - dodao je Mešalić.

Zastupnik DF-a Mirza Čelik rekao je da su na današnjoj sjednici željeli da se razmatra i zaključak Skupštine Kantona Sarajevo da se krene u hitne izmjene zakona i propisa u vezi s oduzimanjem vozila višestrukim prijestupnicima i da je bila intencija Skupštine da se u Krivični zakon unese odredba za one koji voze, a nemaju vozačku i da se pojača kazna za one koji voze pod dejstvom alkohola.

VEZANI TEKST - CIK BiH: Dodjela zamjenskih mandata nema nikakve veze sa zakazivanjem sjednice Zastupničkog doma

- Tražit ćemo od kolega koji imaju 20 zastupnika da zatraže hitnu sjednicu Zastupničkog doma - dodao je Čelik.

Zastupnica DF-a Alma Kratina naglasila je da je FBiH u blokadi zahvaljujući paralmentarnoj većini.

- Mi smo kritizirali i prethodnu Vladu i tražili smjenu rukovodstva, ali ovo što se sada dešava je potvrda da je ova većina i Vlada skoncentrisana samo na uzimanje vlasti i pozicija bez brige za građane - rekla je Kratina.

Zastupnik DF-a Hajrudnin Žilić iznio je podatak da je prethodni saziv Parlamenta do ovog perioda, do juna u prvoj godini mandata, bio već donio deset zakona, među kojima i onaj o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, a ovaj saziv još nije donio nijedan.

IMG_20230621_110323.jpg
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.