open-navfaktor-logo
search
Izborni zakon
Mešalić: Radončić glumi opoziciju, Konaković ne zna ni o čemu je riječ, samo bunca ime SDA
Mahir Mešalić, istaknuti član Demokratske fronte, komentirao je jučerašnje sastanke predstavnika političkih stranaka sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom i evropskom zvaničnicom Angelin Eichhors. Na sastancima je bilo riječi o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. 
05.07.2021. u 08:16
get url
text

- Danas se mogao vidjeti sav jad, neznanje, površnost nekih političara koje pretenciozno zovu liderima. Naime, kroz izmjene Izbornog zakona BiH određuje se sudbina čitave zemlje, ljudskih i građanskih prava, sudbina budućih generacija te društvenog uređenja, etnonacionalnog ili građanskog koncepta - mišljenja je Mešalić.

Dragan Čović, dodaje Mešalić, vrlo jasno artikuliše svoje stavove koje vode izmjene Izbornog zakona u pravcu daljih podjela i diskriminacije građana koji bi HDZ-u dao sve i trajno ih nacrtao na sve ključne pozicije putem nepostojećeg takozvanog "legitimnog predstavljanja".

- Izetbegović ne želi sam da nosi pritisak odluka, niti on to može jer vrlo dobro zna da je na stolu eventualna sahrana ili opstanak tračka nade u normalnu BiH i vješto prebacuje odgovornost na sve parlamentarne stranke jer za eventualnu i ograničenu izmjenu Ustava BiH potrebna je dvotrećinska većina. Uz to, bilo kakvim jednostranim pristankom na neka rješenja u korist Čovića, trajno bi sahranio SDA kao političku stranku. Mada, nekim starim kadrovima tj. pojedincima u SDA nije baš tako mrska ideja takozvanog "legitimnog predstavljanja", ali se, srećom, malo manje pitaju - ocjenjuje Mešalić.

Opozicija iz RS-a, kao i SNSD, vješto potura asimetrična riješenja za izbor članova Predsjedništva BiH u FBiH i RS-u jer to u suštini pravi od BiH konsocijaciju entiteta i kantona, što dodatno slabi državu i njene institucije i vodi ka daljoj dezintegraciji, obrazložio je DF-ovac.

- Lider SBB-a kao loš glumac, glumi opoziciju iako nosi realno trećinu izvršne vlasti u Vladi FBiH, institucijama i javnim preduzećima te čini vlast u nekoliko kantona već osam godina. Fahrudin Radončić je samo glumio jer on za razliku od vlasnika Naroda i pravde Konakovića razumije makar važnost političkog momenta jer je politički pismeniji, ali koristi važan momenat za šuplje politikanstvo bez nekog jasnog stava. Nikšić je imao makar neki produktivan komentar i stav da je neprihvatljivo bilo kakvo asimetrično rješenje za izbor člana Predsjednišva BiH, mada je mogao biti i malo opširniji, jasniji i glasniji imajući u vidu da on, za razliku od NiP-a i SBB-a ima mandate u Parlamentarnoj skupštini BiH, tako da se objektivno nešto i pita - navodi Mešalić i dodaje:

VEZANI TEKST - Izetbegović o Izbornom zakonu: Što prihvate opozicione stranke, prihvatit će i SDA

- I na kraju, dolazi bivša nada SDA, vlasnik stranke koja se naziva Narod i pravda, koji nakon što je vazio pola dana medijima o diplomi gđe. Izetbegović umjesto istražnih institucija, u jednim od važnijih dana za budućnost BiH, na pitanje o njegovom stavu o izmjenama Izbornog zakona počeo da govori "da ni pod koju cijenu ne smije doći da neko tijelo, poput Vlade FBiH, provodi četiri, osam ili 12 godina i da je vrijeme da nam ova međunarodna zajednica nešto da - građanima BiH".

Faktički, imam osjećaj da gosp. Konaković ne zna niti o čemu je zapravo riječ ili nije svjestan šta je, od kojeg značaja i koja je tema na stolu. Kao da se naglo probudio, buncajući i halucinirajući ime SDA, tako je bar izgledao. I samo sanja dolazak na vlast i Vladu FBiH iako nema veze sa temom. Svi zajedno ste danas "lideri", nažalost, pokazali vrlo malo kristalno jasnih stavova građanima BiH u koje se kunete i nimalo hrabrosti, vizije, da se suprotstavite Čovićevim zahtjevima, daljim dezintegracijama, podjelama!

Vaš stav ako već težite da vas zovu "liderima" mora biti jasan i nedvosmislen, gdje bi vas i mi građani podržali, a to je recimo: nema daljih popuštanja HDZ-u i SNSD-u i takozvanog "legitimnog predstavljanja naroda", nema asimetričnog izbora u dva entiteta za Predsjedništvo BiH, nema odstupanja od svih presuda Evropskog suda u Strazburu, jasno zalaganje za građansku BiH i individualna prava pojedinca koje nisu u suprotnosti sa pravima naroda u BiH, vladavina prava za sve, elektronsko i transparentno brojanje glasova bez koruptivnih radnji i krađa glasova i tako dalje.

VEZANI TEKST - SDP i Naša stranka tražili da ih uključe u pregovore, a sada im to smeta, Konaković došao zbog selfieja

I na kraju jasan stav i prijateljima iz EU-a i SAD-a da sve što želimo jesu izbori i Izborni zakon po uzoru na bilo koju zemlju članicu EU-a gdje je vrijednost glasa svakog građanina jednaka za sve. E, to je stav, a ne priča i trač i klevetanja jednih o drugima i to naočigled predstavnika EU-a i SAD-a. Sramota!

Ili možda ja puno očekujem od vas, dragi "lideri", kojima su važnije kantonalne vlade, Vlada KS i njen budžet, neki sarajevski masni trač, jeftino politikanstvo i šibicarenje ili stav PDA centrale u Banovićima po pitanju Vlade TK od krupnih državnih pitanja, reforme Izbornog zakona po EU standardima, NATO integracija... - naveo je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.