open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Mešalić: "Trojka" ponovo pokazala ko im je šef, neustavni zaključak neće pomoći da instaliraju Marina Vukoju
Parlamentarna većina, zastupnici iz "Trojke", HDZ-a i ostalih koalicionih stranaka, je uprkos snažnom protivljenju opozicije, na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, usvojila zaključak "u vezi sa rješavanjem blokade rada radnih tijela Zastupničkog doma".
27.10.2023. u 22:18
get url
text

Zastupnici iz opozicionih stranaka (SDA, DF, SBiH i NES) su ukazivali da na taj način rade protiv Ustava Federacije BiH, Poslovnika.

Postavlja pitanje da li je usvajanjem ovog zaključka otvoren put da "Trojka" i HDZ u Komisiju za izbor i imenovanje "instaliraju" svoje članove i time otvore put za kandidiranje Zastupničkom domu samo jednog imena za sudiju Ustavnog suda BIH, Marina Vukoju, bliskog HDZ-u, čemu se protivi opozicija.

Naime, članovi Komisije iz opozicije insistiraju da se u Zastupnički dom na glasanje pošalje lista uspješnih kandidata i da se o tome raspravlja u nastavku četvrte sjednice Komisije koja je prekinuta nekada u martu. Na to se ne obazire predsjedavajući Komisije Mladen Bošković (HDZ) i uporno saziva nove sjednice. 

- Doneseni zaključak nije u skladu sa Poslovnikom niti je u skladu sa Ustavom FBiH i on im ne može pomoći puno u ostvarivanju njihovog cilja a to je promjena u radnim tijelima. Njih zapravo samo zanima Komisija za izbor i imenovanje da bi instalirali Marina Vukoju. Još jednom su pokazale stranke "Trojke" ko im je šef, da je to HDZ i Mladen Bošković. Jer Bošković im na sjednicama daje verbalne signale kako će se ponašati ili gestikulacijom - govori Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH i dodaje:

- Nema nikakve blokade u Zastupničkom domu FBiH. Postoji samo njihov nerad. Vjerovatno zbog internih nesuglasica nisu u stanju da naprave funkcionanalan parlament. Mi smo znali da oni nisu sposobni za to a sada se pokazalo i na djelu.

Razgovarali smo i sa Harisom Šabanovićem (SDA) zastupnikom u Zastupničkom domu FBiH.

- U biti mislim da ne znaju šta rade. Oni su imali u potpunosti karte u svojim rukama na početku. Mimo svake dosadašnje prakse su poredali komisije. U beznačajne komisije su poredali opoziciju a u ove komisije koje su bitne, vitalne za funkcioniranje parlamenta, su uzeli maltene sve pozicije.

U Komisiji za izbor i imenovanje SDA ima jednog predstavnika iako činimo trećinu parlamenta i minimalno smo trebali imati tri ili četiri predstavnika u toj komisiji. I oni su sami sebe svojim vratolomijama doveli u ovu situaciju. Jedan jedini izlaz iz ove situacije a da je zakonit to je izmjena Poslovnika - govori Šabanović.

Dodaje kako parlamentarna većina neće tim putem jer je dugotrajan proces.

- Prije svega, treba da se vratimo na četvrtu sjednicu Komisije za izbor i imenovanje koja je prekinuta. To ne žele već traže podlogu da se iz Komisije pošalje jedno ime, Marina Vukoje, za sudiju Ustavnog suda BiH. I cijeli rad parlamenta se bavi time, nema zakona, samo je bitno "završiti" Komisiju za izbor i imenovanje. I završiti Marina Vukoju.

Godinu dana se samo time bavimo, nema ničega što bi olakšalo život građanima.Opozicija im je kriva što oni nešto ne mogu da rade. Ne može me niko natjerati da radim što ne želim, niti da kršim Poslovnik i Ustav FBiH - poručio je Šabanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.