open-navfaktor-logo
search
Još se vodi verbalni rat
Mesić: Oni koji misle da se BiH može razgraditi, oni su u zabludi, ali to im Zapad treba reći
Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske, izjavio je da svi trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država.
11.05.2022. u 10:57
get url
text

Mesić je, prije početka 11. Sarajevo Business Foruma (SBF), poručio da je moguće izmještanje proizvodnih kapaciteta iz zapadne Evrope u zemlje jugoistočne Evrope, ali to ipak ovisi o mnogo faktora.

- Ja se nadam da je to šansa. To ipak ovisi o puno faktora. Ovisi o Evropskoj uniji i o tome kakva će politika EU-a biti, a onda mi ostali moramo se prema tome ravnati - kazao je Mesić u obraćanju novinarima, te dodao da u regiji jugoistočne Evrope nema prevelikog utjecaja EU-a.

- Da ima više utjecaja, ne bi bilo problema na našim prostorima, a to ja uvijek prigovaram EU-u i Americi, da su premalo prisutni, presporo i zadržavaju neke procese koji su već davno trebali biti u historiji - kazao je on.

Naglasio je da se moraju graditi država i društvo, ali i upozorio da se u BiH još uvijek vodi verbalni rat.

- Ratovi su završili. Sada treba graditi i društvo i državu. Međutim, još se ratuje riječima. Čak i pitanje opstanka države dovodi se u pitnaje, iako je to skupa sve riješeno. Neki misle da mogu razoriti Bosnu i Hercegovinu, i tu je Zapad kriv što ne šalje malo odlučniju poruku da se to ne smije i ne može dogoditi - rekao je Mesić.

Poručio je da svi konačno trebaju shvatiti da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država.

- U Bosni i Hercegovini bi situacija mogla biti sasvim dobra i normalna da ljudi shvate, oni koji ne shvataju, da je Bosna i Hercegovina činjenica i da je to država, da je njen integritet osiguran. Oni koji misle da se BiH može razgraditi, koji misle da se nekim manevrima može dobiti ono što se u ratu nije moglo dobiti, oni su u zabludi, ali to im Zapad treba reći", kazao je Mesić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.