open-navfaktor-logo
search
Bivši predsjednik Hrvatske
Mesić: Situacija jeste eskalirala i bilo bi bolje da se čim prije učine razumni koraci
Razbijena, invalidna Bosna i Hercegovina ne može ući u Evropsku uniju. Ali, ako idemo s istim modelom koji vrijedi za sve države Evrope, a to je građanska država, to je druga priča. Dakle, ovo je radikalno rješenje, ali uz međunarodnu pomoć mislim da bi se moglo, mislim da bi se našlo snaga u Bosni i Hercegovini i da to bude početka puta Bosne i Hercegovine u evropske integracije, kazao je za BIR TV Stjepan Mesić, nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske.
27.02.2022. u 20:47
get url
text

Stjepan Mesić sastavio je i potpisao "Apel za spas Bosne i Hercegovine", a njegova incijativa ima punu podršku Bogića Bogičevića i Vasila Tupurkovskog. 

U apelu "Svima kojih se tiče", koji je upućen na relevantne faktore političkog života u Bosni i Hercegovini, zemljama regije, članicama EU, Sad, Rusiji, Kini..., Mesić jasno naglaša i upozorava: Jedino rješenje što otvara vrata budućnosti Bosne i Hercegovine jest koncept građanske države.

- Situacija jeste eskalirala i bilo bi bolje da se čim prije učine razumni koraci koji mogu pomoći Bosni i Hercegovini da se prije uključi u euroatlanske integracije. Dakle, u tom smislu smo i pripremili apel. Već imamo i neke povratne informacije, što nam govori da će apel imati nekog odraza. Ako ništa drugo, natjerat će ljude da misle. Naime, ako jedan model ne funkcionira, ne vrijedi taj isti model dovoditi u pitanje a ništa ne poduzimati. Smatrao sam da se treba ići u radikalne promjene, viđeno ne funkcioniše, zato sam išao sa ovakvom porukom - kazao je Mesić.

Mesić je ocijenio da se Dejtonski mirovni sporazum pretvorio u suprotnost, da se od dokumenta koji je zaustavio rat i stradanje, pretvorio se u glavni uzrok krize u Bosni i Hercegovini, te da zaustavlja procese. 

Dodao je da je međunarodna zajednica napravila okvir u kome ne može biti dogovora.

- Stvari idu u nedogled. Ljudi iseljavaju, jer je postalo nepodnošljivo. Stoga, doći će do saznanja, upitat će se: Zašto da robujemo jednom modelu, idemo vidjeti model koji vrijedu u svim državama Evrope i pokušat ćemo s tim modelom, jer on je potvrđen. I onda niko ne može doći i reći: Idemo izabrati Draga Čovića i svi problemi će biti riješeni. Neće biti riješeni. To je samo uvod u razbijanje Bosne i Hercegovine - kazao je.

Potrebno je prestati robovati modelu tri konstitutivna naroda i dva entiteta, naglasio je Mesić.

- To se mora izmijeniti. Moraju se formirati regije, o broju njih se može razgovarati, koje nisu jednonacionalne. To je već jedan ulaz u građansku dražavu - istaknuo je.

Kako neko misli da ako počinje razbijanje Bosne i Hercegovine, da će to kasnije pomoći da se homogenizira Bosna i Hercegovina, upitao je Mesić.

-  Ako neko misli da sada dobije tri entiteta, tri republike ili kako god se nazove, ko može vjerovati da će se to homogenizirati. Tu se nastavlja razbijanje Bosne i Hercegovine, prvenstveno na štetu građana Bosne i Hercegovine, kao i na štetu susjeda Bosne i Hercegovine i na štetu Evrope. Razbijena, invalidna Bosna i Hercegovina ne može ući u Evropsku uniju. Ali, ako idemo s istim modelom koji vrijedi za sve države Evrope, a to je građanska država, to je druga priča. Dakle, ovo je radikalno rješenje, ali uz međunarodnu pomoć mislim da bi se moglo, mislim da bi se našlo snaga u Bosni i Hercegovini i da to bude početka puta Bosne i Hercegovine u evropske integracije - istakao je.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.