open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Mesihović: Iznenađuje me hrabrost Rimca, nisu slučajno preskočili dio našeg odgovora
Na pojašnjenje federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca zašto Ismet Gavrankapetanović ne može dobiti saglasnost za imenovanje na mjesto generalnog direktora KCUS-a ,reagovala je Adna Mesihović, ministrica nauke, visokog obrazovanja i mladih KS.
23.02.2024. u 08:55
get url
text

VEZANI TEKST - Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića

Kako kaže, objavljeni dokument Federalnog ministarstva zdravstva dotakao se samo jednog manjeg dijela odgovora koje je Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo uputilo na upit Federalnoga Ministarstva, tačnije na upit federalnog ministra dr. Nediljka Rimca.

- Iznenađuje me hrabrost ministra Rimca, koji u svojoj karijeri (ako mu je tačna zvanično objavljena biografija) uopće nema radnog iskustva u sistemu visokoškolskog obrazovanja, da tumači (naravno pogrešno) pojedine termine iz Okvirnoga zakona o visokom obrazovanju.

S druge strane, ono što me ne iznenađuje jeste potpuno nepoznavanje dr. Rimca, ili njegovih "stručnih" savjetnika, ove materije. Navikli smo od studenata da se u situacijama kada ne poznaju materiju, i u manjku znanja, fokusiraju na relativno irelevantne stvari, te da ih pogrešno interpretiraju - navodi u saopćenju.

Ministrica je navela da joj stoga nije teško Rimcu i njegovom timu pojasniti da je u svom dopisu pogrešno interpretirao odredbe člana 5. Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine, na osnovu odrednica preuzetih iz Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti Republike Hrvatske, a što može dovesti do nesporazuma i pogrešnih zaključaka u kontekstu pravnih okvira u Kantonu Sarajevo i Bosni i Hercegovini – što je upravo ovdje slučaj, govori ona.

Podsjetila je kreatore ovoga dopisa na staru bosansku sintagmu o kruškama i jabukama.

- Stoga Vas rado podučavam da u trenutno važećim zakonima države BiH, u kojoj Vi, dr. Rimac, obnašate dužnost ministra (a to su Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 36/22) i Okvirni zakon o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine (Službene novine BiH broj: 59/07)) nema eksplicitne odredbe kojom se definiše ciklus studija kao "diplomski studij", te preporučujem naglasak na tačnim definicijama ciklusa (nivoa) studija prema spomenutim zakonima - rekla je ministrica.

Kako dodaje, ciklusi studija se definišu prvi ciklus - dodiplomski, drugi ciklus - magistarski te treći ciklus - doktorski studij.

Ističe kako nema eksplicitne odredbe o "diplomskom studiju", a netačna interpretacija (slučajno ili namjerno) može izazvati niz značajnih nesporazuma i posljedica.

- S tim u vezi predlažem da se referisanje vrši na propisane zakonske odredbe Okvirnog zakona o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine (Službene novine BiH, broj: 59/07) i Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo (Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 36/22), a ne na zakonske odredbe susjedne prijateljske države, kako je to već učinjeno.

VEZANI TEKST - Evo šta je Rimac naveo u obrazloženju zašto Gavrankapetanović ne može biti direktor KCUS-a

- I naravno, jasno mi je da je "stručni tim" Federalnog ministarstva zdravstva (vjerovatno posebnog odjela za visoko obrazovanje), u pojašnjenju svoje odluke, izgleda ne slučajno, preskočio ovaj dio napisan u odgovoru Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade na njihov upit.

- Napominjemo da je certifikat o obavljenoj edukaciji, u ovom slučaju za "Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" ili certifikat o bilo kojoj drugoj edukaciji, nižeg ranga u odnosu na postdiplomski studij. Naime, postdiplomski studij koji predstavlja drugi ciklus studija na master programu "Upravljanje kvalitetom u zdravstvu" pruža dublje razumijevanje i širu stručnost u istoj  oblasti, gdje se nakon završetka ovog postdiplomskog studija stiče akademska titula / zvanje, koje označava formalno priznatu kvalifikaciju i dopunski stepen obrazovanja, a što sve zajedno odražava napredniji nivo stručnosti i dublje angažovanje u predmetnoj tematici - navodi se u saopćenju ministrice.

Za kraj je zaključila kako se čini da ovaj dio odgovora nije bio interesantan ili nije bio po volji ministru Rimcu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.