open-navfaktor-logo
search
Ljetu nije kraj
Meteorolog Krajinović o vremenu do kraja sedmice, otkrio i kakav će biti septembar
Tokom jučerašnjeg dana promjena je stigla u Bosnu i Hercegovinu.
30.08.2023. u 20:08
get url
text

Količine padavina koje su izmjerene, a odnose se na period od sedam sati 28. do sedam sati 29. augusta, pokazale su, kako nam je kazao Bakir Krajinović, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, da je u Bileći palo nevjerovatnih 140 litara kiše po metru kvadratnom, u Mostaru 53, u Trebinju 37, dok je u Sarajevu palo šest litara kiše po metru kvadratnom.

- Ljetni period je vrijeme u godini kada su najčešće nepogode lokalnog karaktera tako da je vrlo teško prognozirati količine padavina, primjera radi, u Sarajevu. Podatak za Mostar u kojem je palo 54 litara kiše po metru kvadratnom i svi problemi koji su se tamo dogodili daju nam za pravo da kažemo da je bilo opravdano narandžasto upozorenje koje je izdao Federalni hidrometeorološki zavod jer je nepogoda bilo širom zemlje, ali ne istog intenziteta - navodi Krajinović.

I jutros, izmjerene količine padavine u našoj zemlji kretale su se između pet i 20 litara po metru kvadratnom, najviše na jugu i zapadu.

Krajinović dodaje kako se promjenljivo vrijeme očekuje i danas i sutra.

- Takvo vrijeme može donijeti padavine lokalnog karaktera uz izraženu grmljavinu. No intenzitet padavina neće biti ni blizu onima koje smo imali 29. augusta - kaže meteorolog.

No već od petka slijedi stabilizacija vremena, predstojeći vikend bit će lijep, a svi oni koji u prvih desetak dana septembra kreću na godišnji odmor imat će idealne vremenske uvjete.

Krajinović ističe kako će dani biti sunčani, ali ne previše vrući, a noći ugodne za spavanje, pa čak i na jugu.

- Ne bih rekao da je ljetu kraj. Nešto stabilnije vrijeme stiže početkom septembra i zadržat će se prvih desetak dana. Tokom devetog mjeseca vrijednosti temperatura zraka znaju biti dosta visoke, a potvrda toga je podatak da je 18. septembra 2015. u Zenici izmjereno 40,9 stepeni Celzijusa. Dakle, esktremno visokih temperatura može biti i u devetom mjesecu - naglašava.

Trenutni prognostički modeli Federalnog hidrometeorološkog zavoda ukazuju na to da će naredni mjesec obilježiti lijepo i ugodno, dosta stabilno vrijeme uz umjerenu oblačnost.

- Naši prognozni modeli, koji pokrivaju cijeli mjesec, govore da će u septembru temperature biti iznad prosjeka. Kada su padavine u pitanju, bit će ih manje nego što smo navikli za septembar. Što se tiče temperatura u prvih desetak dana septembra, one će tokom jutra u Bosni iznositi između 11 i 16, na jugu do 19. Maksimalne dnevne kretat će se između 27 i 32 stepena Celzijusa. Rekao bih idealno vrijeme, jutra i noći svježi, a tokom dana dosta sunca uz ugodne temperature zraka - naveo je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.