open-navfaktor-logo
search
Novi toplotni val
Meteorolog otkrio: Do 27. augusta temperature i do 42 stepena, kakav će biti septembar
Federalni hidrometeorološki zavod izdao je narandžasto upozorenje zbog izrazito visokih temperatura koje nas očekuju od 22. do 27. augusta.
21.08.2023. u 13:27
get url
text

Upozorenje je izdato za cijeli prostor Bosne i Hercegovine, ali se to, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa, posebno odnosi na prostore na jugu i krajnjem sjeveru zemlje.

- Na tim područjima najveća su pozitivna odstupanja prosjeka i vrijednosti temperatura koje se narednih dana mogu očekivati i do 42 stepena Celzijusa. Bit će dosta problema, kako zbog visokih temperatura, tako i zbog ekstremno visokog UV zračenja.

S obzirom na stabilnu atmosferu bit će dosta sparno, teško vrijeme, pa savjet građanima, naročito starijim, djeci, hroničnim bolesnicima da se pripaze - navodi Krajinović.

Kulminacija ovog toplotnog vala uslijedit će u srijedu i četvrtak, a kraj sedmice, donosi olakšanje u vidu čestih lokalnih pljuskova.

- U tom periodu moguće su vremenske nepogode praćene pljuskovima, gradom, gmljavinom, olujnim vjetrom. Dakle, sedmica koja je počela nije baš meteorološki povoljna, pa savjet svima da budu oprezni - dodaje Krajinović navodeći kako će se period nestabilnog vremena nastaviti do 30. augusta.

Za sve one koji tradicionalno na godišnji odmor odlaze u septembru informacija da se i u devetom mjesecu nastavlja trend sa nadprosječno visokim temperaturama zraka.

- Očekuje se da će takav biti i ovaj septembar. Na sjeveru i krajnjem jugu BiH pozitivna odstupanja su od tri do četiri stepena, u centralnom planinskom području između jedan i dva stepena iznad prosjeka. Bit će manje padavina nego što smo navikli u septembru. Međutim, ako pogledamo rekorde za taj mjesec, 2015. godine na dosta naših stanica izmjereni su apsolutni rekordi. I deveti mjesec može donijeti temperature čak i iznad 40 stepeni. Tako je 18. septembra 2015. u Zenici izmjereno 40,9 stepeni Celzijusa, dok je u Mostaru apsolutni rekord za deveti mjesec izmjeren davne 1902, a iznosio je 41,6 stepeni Celzijusa - pojasnio je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.