open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Meteorolog otkrio do kada ćemo disati zagađeni zrak, kad stižu niže temperature i snijeg
Indeks kvalitete zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine trenutno iznosi 246, pa je zrak okarakterisan kao – vrlo nezdrav.
02.01.2022. u 18:45
get url
text

Prisustvo PM 2,5 čestica u zraku, a to su čestice koje se miješaju sa krvlju i utječu na nivo holesterola, što može dovesti do komplikacija sa srcem, iznosi 221.

Ovako okarakterisan zrak u Sarajevu kod osoba sa respiratornim oboljenjima, poput astme, može izazvati značajna pojačanja simptoma i intenziteta bolesti.

Povećana je vjerovatnoća negativnih posljedica po respiratorne organe cjelokupnog stanovništva.

Oboljeli od plućnih bolesti i bolesti srca, trudnice, djeca i stariji, trebali bi izbjegavati bilo kakve aktivnosti tokom boravka vani. I svi ostali morali bi izbjegavati produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani u ovakvim uvjetima.

Vrlo nezdrav zrak večeras dišu i stanovnici Tuzle, a nešto zdraviji je u Zenici, Bihaću, Živinicama, Gradačcu, Visokom.

Bakir Krajinović

Do kada će se zagađeni zrak zadržati iznad bh. gradova upitali smo Bakira Krajinovića, meteorloga u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, koji je kazao da BiH do sredine naredne sedmice očekuje stabilno vrijeme, a samim tim i zrak kvaliteta sličnog današnjem.

- To znači da će i dalje u Sarajevu, ali i ostalim kotlinama u BiH, naročito duž rijeke Bosne, biti dosta magle. U srijedu uvečer stiže promjena koja će se manifestovati u obliku nešto jačeg vjetra koji bi mogao razbiti maglu i očistiti sarajevsku kotlinu. No, i dalje će biti magle, ali ne u ovakvom obimo kako je to bilo jučer i danas. Dakle, do srijede najvjerovatnije ćemo imati vrlo slično vrijeme kakvo je bilo 1. i 2. januara – objašnjava Krajinović.

Promjena koja se najavljuje od srijede donijet će pad temperature zraka u BiH, pa će jutarnje pratiti minusi, no, ni dnevne neće biti pretjerano visoke.

- Rekao bih da nam od srijede slijedi pravi zimski period. Od četvrtka će biti i snijega, prvo će to biti kiša sa susnježicom, a onda i snijeg, čak i u nižim predjelima. Većih snježnih padavina neće biti, ali i ono što će padati bit će sasvim dovoljno da se pokrivač zadrži jer će biti hladno. Novi snijeg popravit će i pokrivač na stazama za skijanje na planinama – kaže Krajinović.

Kada je riječ o cijelom januaru, temperature zraka bit će, dodaje Krajinović, nešto iznad prosječnih vrijednosti, dok će padavina biti u granicama koje su karakteristične za ovo doba godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.