open-navfaktor-logo
search
Prognoza
Meteorolog otkrio kada bi građani mogli prodisati, a skijaši na skijanje
Glavni grad Bosne i Hercegovine danas je oko 12 sati, prema podacima koje prenosi švicarski Air Visual (IQ Air), bio peti najzagađeniji grad u svijetu.
04.01.2023. u 19:08
get url
text

Gusta magla i smog danima prekrivaju Sarajevo, a prema mjerenjima jutros u devet sati, indeks kvalitete zraka iznosio je 311 i označen je kao - opasan.

Kako je navedeno na stranici Ekoakcija, vrlo nezdrav zrak danas dišu Zeničani i stanovnici Ilijaša, a nezdrav stanovnici Tuzle, Lukavca, Tešnja, Srebrenika, Visokog, Kaknja...

Bakir Krajinović

Meteorološke prognoze nimalo ne idu na ruku građanima naše zemlje, jer će se vrijeme pogodno za stvaranje smoga zadržati i u naredna tri do četiri dana, tačnije sve do osmog januara kada se, prema riječima Bakira Krajinovića, meteorologa u Federalnom hidrometeorolškom zavodu, očekuje blaga promjena vremena.

- Stabilna atmosfera, pod utjecajem prostranog anticiklona, koja diktira vremenske prilike širom Evrope, donosi i u BiH vrijeme bez padavina uz nadprosječno visoke temperature zraka, što su idealni uvjeti za formiranje temperaturnih inverzija i magle duž riječnih tokova i kotlina. Od osmog januara možemo očekivati promjenu vremena, a snijeg oko devetog januara na planinama, a sutradan i u nizinama. O količinama je prerano govoriti, ali po svemu sudeći nećemo imati snježne padavine na koje smo naučili tokom zime, ali će biti dovoljne za skijanje. Očekuje se promjena i temperaturnog režima, pa će temperature zraka biti povoljne i za rad topova na planinama, a umjetni snijeg, uz prirodni, dobro će doći skijašima - objašnjava Krajinović.

Na pitanje, možemo li u drugoj polovini januara i u februaru očekivati više snijega, Krajinović odgovara "kako je ranije najavljeno da ćemo ove godine imati topliju i sušniju zime".

- Tokom januara temnperaturne anomalije koje se očekuju bit će oko dva stepena više u odnosu na prosječne vrijednosti, a količine padavina koje se očekuju idu od 50 do 70 posto. Nažalost, prognoze nisu naklonjene turističkim radnicima i onima koji uživaju u zimskim sportovima.

Mostar jutros                                                                                                                FOTO:BLJESAKINFO

Jutros je i Mostar osvanuo u gustoj magli, a pokazatelj kvalitete zraka upozorio je na zagađenost i opasnost za boravka na otvorenom za osjetljive grupe i hronične bolesnike.

- Anticiklon koji donosi stabilno vrijeme, uz pritisak zraka koji iznosi 25 hektopaskala više u odnosu na normalan, idealan je za formiranje magle uz riječne tokove. Iako nismo navikli na maglu duž doline Neretve, i tamo su ovih dana idealni uvjeti za to. Ono što je možda olakšavajuća okolnost za taj dio jeste da se atmosfera od magle na tom području očisti brzo, a u kontinentalnom dijelu BiH zadržava se duže, pa često i cijeli dan - ističe Krajinović.

Kaže kako je protekla 2022. godina bila rekordno topla u BiH.

- Na nekoliko meteoroloških stanica, uključujući i Sarajevo, prošla godina bila je najtoplija od početka mjerenja. Nažalost u BiH su, iz godine u godinu, sve vidljivije klimatske promjene i posljedice koje one donose. Svjedoci smo zime koja je netipična za naše klimatske uvjete, visoke temperature zraka, skoro proljetne, i izostanak snijega, nešto je na šta nismo navikli – istakao je Krajinović.

Na kraju se osvrnuo i na "narodna vjerovanja da ćemo, nakon ovakve zime, imati ružno, hladno i snježno proljeće".

- Razumijem narodna vjerovanja da izostanak snijega u decembru i januaru, znači da će ga biti u maju, ali to ne mora tako biti. Mi smo imali snijeg u maju ranijih godina i to nije ništa novo. Sa stručne strane, mi na snijeg u aprilu i maju moramo biti spremni, jer je priroda takva, nepredvidiva, ali u kontekstu prognoze da će ono što nije bilo u decembru i januaru, doći u aprilu i maju, nemoguće je prognozirati - kazao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.