open-navfaktor-logo
search
Prognoza
Meteorolog otkrio: Kakvo će vrijeme biti u narednih 15 dana, je li zimi kraj
Prema prognozama meterologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, koje se odnose za narednih 15 dana, može se zaključiti da najhladnije godišnje doba polako odlazi. Naime, u narednom periodu bit će sve manje padavina, a temperature prikladnije za proljeće koje je za klimatologe već počelo, a kalendarski nastupa 20. marta u 22.22 sati.
10.03.2023. u 21:51
get url
text

Sutra, prvog dana vikenda, širom Bosne i Hercegovine bit će puno oblaka, kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

U Bosni očekuje se slabija kiša, a nešto više padavina u prijepodnevnim satima bit će na sjeveru Bosne.

- Na planinama sutra možemo očekivati snijeg, ali u malim količinama. U Hercegovini lokalni pljuskovi nešto većeg intenziteta. Temperature zraka bit će dosta visoke za ovo doba godine. Jutarnje u Bosni od četiri do osam, na jugu do 10 stepeni. Tokom dana u Bosni 11, u Hercegovini do 16 stepeni Celzijusa. U nedjelju potpuno drugačija slika. Vjetar mijenja pravac s juga na sjever, pa se očekuje vedrije vrijeme i mala vjerovatnoća za padavine. Bit će dosta sunca, ali i hladnije, naročito u jutarnjim satima. Temperature će se kretati od minus četiri do jedan ujutro u Bosni, a u Hercegovini do šest stepeni. Tokom dana oko 12 u Bosni, a na jugu oko 15 stepeni Celzijusa – navodi Krajinović.

Početkom naredne sedmice vrijeme će biti slično kao i u nedjelju, sunčano, ali prohladno.

- Jutra će biti hladna, ali će tokom dana biti dosta ugodnije, pa se u utorak u Hercegovini očekuje i do 20 stepeni Celzijusa. No, sredinom naredne sedmice ponovo očekujemo padavine - kaže Krajinović i dodaje:

- Ako pogledamo meteorološke karte do 25. marta možemo kazati da će biti manje kiše nego u proteklom periodu, više sunčanih intervala i temperature koje su uobičajne za ovo doba godine. To znači da polako izlazimo iz zime. Naravno, snijeg u martu, aprilu i maju nije novost u našim krajevima i uvijek nas može izenaditi, ali prema onome što trenutno možemo vidjeti, u narednih 15 dana slijedi pravo proljetno vrijeme - naglasio je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.