open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Mezarje Kovači: Obilježavanje 29. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH
Nizom prigodnih manifestacija u Sarajevu se danas obilježava 29. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji je dao nemjerljiv doprinos u odbrani nezavisnosti i cjelovitosti BiH.
01.09.2021. u 11:30
get url
text

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović predvodili su delegacije na polaganju cvijeća i odavanju počasti šehidima i poginulim borcima na šehidskom mezarju Kovači.

Odavanju počasti šehidima i poginulim borcima prisustvovali su i predstavnici boračkih organizacija te drugi zvaničnici i veterani odbrane BiH.

Delegacije svih općina na području KS danas će posjetiti spomen-obilježja, mezarja i groblja te položiti cvijeće i odati počast braniteljima BiH.

U Sarajevu će danas biti upriličena i svečana akademija uz postrojavanje veterana Prvog korpusa Armije RBiH i učenika sarajevskih škola.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je na današnji dan 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja mnogobrojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ''slavna'', a četiri ''viteška''.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'', 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ''Srebreni štit''.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.