open-navfaktor-logo
search
Zelenika Vučiću
Mi volimo BiH i nikada nas niko neće podijeliti
Ovih dana smo opet, nažalost, svjedoci oživljavanja pogubnih aveti iz prošlosti i sijanja sjemena novih zala i ratova, upozorila je Diana Zelenika, kandidatkinja HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda 
13.09.2018. u 14:09
get url
text

- S ovog mjesta danas poručujem onima koji ih oživljavaju, iako je velikosrpski projekt mrtav i definitivno poražen: Bosna i Hercegovina danas je faktor mira i stabilnosti, koji će svoju konačnu potvrdu dobiti učlanjenjem prvenstveno u NATO, a zatim u EU! Imamo obavezu da se okrenemo budućnosti i prosperitetu, a ne da nas jedan čovjek sve zajedno vraća Miloševićevim projektima i novim sukobima.

Stoga, poručujem Aleksandru Vučiću i njegovoj družini: Jednom za sva vremena izađite iz oblaka vlastitih iluzija! Spustite se na zemlju, među civilizirane ljude, i ostavite sve svoje susjede na miru! Dosta je bilo prolijevanja krvi zbog zabluda, mržnje i lluzija; zbog težnji da jedan narod dominira svim ostalim narodima, s kojima je u doticaju. Dosta je bilo rata i poticanja na podjele i razgraničenja. Bosna i Hercegovija je uvijek bila jedinstvena i ponosna, i uvijek će takva i ostati.

Mi je volimo i nikada je nećemo umjetno dijeliti ni po kojoj osnovi. Gradimo mir, kompromis i povjerenje, a sve sa svrhom ostvarivanja zajedničkoga prosperiteta i sretne budućnosti. Hvala i živjela BiH - kazala je danas u Tuzli u Hrvatskom domu  Diana Zelenika, koju podržavaju i sve ostale članice Koalicije.

Ona je odala kako joj je čast i privilegija danas biti "u našoj Tuzli, gradu avangardi po svim civilizacijskim vrijednostima, po odnosu prema čovjeku i našoj domovini".

Inače, delegacija Koalicije Hrvatsko zajedništvo, koje u sklopu predizborne kampanje danas boravi u Tuzli i Brčko distriktu, a koje uz Dianu Zeleniku predvodi i sekretar HDZ-a 1990 i sekretar Koalicijskoga vijeća Hrvatsko zajedništvo Ivica Gašpar, u Tuzli je dočekao Ivica Marinović, povjerenik HDZ-a 1990 za Gradski odbor Tuzla i Kantonalni odbor Tuzlanskog kantona.

Zajedno su položili vijenac i zapalili svijeće ispred križa u Husinu u znak pogibije 78 žrtava srpske agresije, poginulih branitelja 115. brigade HVO-a "Zrinski". Položili su vijence i na Tuzlanskoj kapiji, gdje je agresorska granata odnijela živote sedamdeset i dvoje mladih.

Delegaciju je u Hrvatskom domu u Tuzli primio župni vikar župe Rođenja blažene Djevice Marije u naselju Ulice, pored Brčkoga, fra Petar Matanović, dok ih je sve u samostanu sv. Petra i Pavla u Tuzli dočekao gvardijan fra Mario Divković, koji se s njima zadržao u otvorenom i prijateljskom razgovoru.

Nakon Tuzle, delegacija je nastavila put prema Brčko distriktu, a nastavak programa u Distriktu će otpočeti će oko 16 sati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.