open-navfaktor-logo
search
Mogući sukobi
Migranti još jednu noć proveli na ledini: Odbijaju hranu, ne žele ni u šatore OSBiH na Lipi
Migranti na Lipi kod Bihaću i danas u znak protesta odbijaju hranu koju im je dostavio Crveni križa Bihać.
02.01.2021. u 12:05
get url
text

Ovu informaciju za Faktor je potvrdio Selam Midžić iz Crvenog križa.

- Odbili su hranu i danas. Nije dobro stanje s obzirom na to da odbijaju da jedu. Pola njih želi da jede, ostali im ne dozvoljavaju, u protivnom će doći do sukoba. Mi smo vratili hranu nazad. Isporučeno je 12 paleta drva, da se zagriju – kazao je Midžić.

Ističe kako ne žele ni da uđu u šatore koje je vojska postavila na Lipi jučer, kao vid protesta, te da borave vani.

Midžić kaže kako je situacija iznimno teška, te da će sutra ponovo dostaviti 1.000 porcija hrane za migrante u nadi da će ipak odustati od ovog vida protesta i da će jesti.

Jučer su pripadnici Oružanih snaga BiH montirali šatore za migrante, ali očigledno je da oni ne žele ni da ih koriste i da traže bolje uvjete za smještaj.

{$galerijaFotografija}

Oko 900 migranata trebalo je prije Nove godine napustiti ovo područje, te su dva dana proveli u autobusima, ali na kraju su autobusi Lipu napustili prazni. 

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) napustila je Lipu prije Nove godine, a potom su šatori zapaljeni. Požar su najvjerovatnije podmetnuli migranti. 

VEZANI TEKST - Koliko je Evropska unija dala novca za migrante u BiH i kako ga IOM troši?

Vijeće ministara BiH prije dva dana je donijelo zaključak da se migranti smjeste u Biru, međutim mještani kao i vlasti u Bihaću to odbijaju u strahu za vlastitu sigurnost.

Na molbu Ministarstva sigurnosti, odnosno Ministarstva odbrane BiH, Predsjedništvo je odobrilo Oružanim snagama da postave vojne šatore kako bi se izbjegla potpuna humanitarna katastrofa. Odluka Vijeća ministara da se migranti smjeste u Biru još je na snazi, a šatori OSBiH su samo privremeno rješenje. 

20210102_2_46160175_61209652.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.