open-navfaktor-logo
search
Velika Kladuša
Migranti još kod GP Maljevac: Noć proveli u improvizovanim šatorima
Migranti, kako se čini, ni danas neće odustati od namjere da napuste teritorij BiH
24.10.2018. u 09:54
get url
text

Više od stotinu migranata proteklu noć je provelo u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša -Maljevac čekajući na prelazak iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, javlja Anadolu Agency (AA).

U utorak u poslijepodnevnim satima oko 400 migranata stiglo je u blizinu tog graničnog prelaza, a policija je na oko 100 metara od prelaza postavila zaštitnu žutu traku i onemogućila ih da pređu u Hrvatsku.

Migranti, kako se čini, ni danas neće odustati od namjere da napuste teritorij BiH. Jutros rano, novinarske ekipe dočekala je grupa od desetak djevojčica i dječaka, koji su noseći u rukama na komadu kartona napisanu poruku "Open border" (otvorite granicu, op.a.) prešli na stranu koju obezbjeđuje policija. 

Među migrantima, koji su proteklu noć proveli u improvizovanim šatorima ili pod otvorenim nebom, nalazi se znatan broj žena i djece. Oni su na svega deset stepeni Celzijusa zapalili i vatru, a prethodno su sakupili drva u neposrednoj blizini graničnog prelaza. 

Glasnogovornica Granične policije BiH Sanela Dujković, izjavila je za AA da je situacija kod Graničnog prelaza Velika Kladuša - Maljevac nepromijenjena od protekle noći. 

Prema njenim riječima, migranti ne posjeduju dokumente za prelazak u Hrvatsku. 

-Stacionirani su na stotinu metara od granične linije između BiH i Hrvatske. Tokom noći su razapeli šatore. Cijelo vrijeme sa njima su pripadnici Granične policije BiH. Tokom noći nije bilo pokušaja probijanja policijskog kordona na način kako je to bilo juče u poslijepodnevnim satima - istakla je Dujković. 

Migrani su u utorak u poslijepodnevnim satima nekoliko puta vlastitim tijelima pokušali probiti policijski kordon i preći granicu u pokušaju da se domognu teritorija Hrvatske, odnosno Evropske unije. 

-Situacija je pod kontrolom, nije bilo hitnih medicinskih intervencija ni incidenata između policijskih službenika i migranata - poručila je glasnogovornica Granične policije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.