open-navfaktor-logo
search
Podaci Službe
Migranti u BiH: Registrovano 5.348 zahtjeva za azil u posljednja tri mjeseca, 2022. deportovano 829 stranaca
U posljednja tri mjeseca u Bosni i Hercegovini je registrovano 5.348 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u Bosni i Hercegovini.
07.02.2023. u 08:23
get url
text

Struktura registrovanih migranata u pogledu državljanstava je u odnosu na 2022. godinu promijenjena, te je u ovoj godini, najveći broj registrovanih iz Afganistana, Kube, Maroka, Konga i Irana, kazali su za Faktor iz Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine.

Kako navode, u 2022. godini registrovali su 25.709 migranata koji su iskazali namjeru podnošenja zahtjeva za azil u Bosni i Herecgovini, od kojih je najveći broj migranata registrovan iz Afganistana, Burundija, Bangladeša, Pakistana, Irana, Kube i Indije, uglavnom su bili samci, te mali broj porodica.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu koja je počela 24. februara prošle godine u Bosnu i Hercegovinu do danas nije došao veći broj migranata iz ovih država, ističu iz Službe.

- Kada su u pitanju državljani Ruske Federacije, nositelji običnih putnih isprava na teritoriji Bosni Hercegovine mogu boraviti po pravu bezviznog boravka do 30 dana u okviru svakih 60 dana, računajući od datuma prvog ulaska. U skladu sa Zakonom o strancima, strani državljani su po dolasku u Bosnu i Hercegovinu u obavezi prijaviti svoj boravak u roku od 48 sati od ulaska u BiH. Imajući u vidu navedeno, u posljednjem periodu Služba za poslove sa strancima nije zabilježila značajnije odstupanje u odnosu na prethodni period kada je u pitanju prijava adrese boravaka državljana Ruske Federacije u BiH, niti je u posljednjem periodu zaprimila i jedan zahtjev o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil državljana Ruske Federacije.

Vezano za državljane Ukrajine, u skladu sa Odlukom Vijeća ministara BiH o odobrenju privremenog boravka po osnovu humanitarnih razloga za državljane Ukrajine koja je donesena 20.4.2022. godine, do sada je 134 državljana Ukrajine regulisalo je svoj boravak u BiH po ovom osnovu - kazali su iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Kada je u pitanju povratak stranih državljana u zemlju porijekla ili zemlju koja ih prihvata, Služba za poslove sa strancima je u 2022. godini na osnovu provedenih procedura za pripremu i izvršenje udaljenja iz BiH u zemlje porijekla ili zemlju koja ih prihvata, udaljila ukupno 829 stranih državljana. Najveći broj udaljenih stranih državljana je iz Indije, Pakistana, Kube, Maroka, Alžira, Iraka i Irana.

Na osnovu Sporazuma o Readmisiji sa zemljama regije, 77 stranih državljana je vraćeno u R. Srbiju i 26 stranih državljana vraćeno je u Crnu Goru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.