open-navfaktor-logo
search
Crveni križ
Migranti u Vučjaku imaju sigurne obroke do nedjelje, još se ne zna šta će biti poslije
Čekamo zaključke Vlade USK, Gradske uprave, države… o tome šta će se desiti sa Vučjakom, kaže Midžić
17.10.2019. u 17:50
get url
text

U Vučjaku je negdje oko 1.500-1.700 migranata, dnevno im dijelimo dva obroka, doručak i ručak, a do nedjelje imamo mogućnost da ih opslužujemo. Čekamo zaključke Vlade USK, Gradske uprave, države… o tome šta će se desiti sa Vučjakom. Mora se znati ko je upravitelj kampa i šta će se desiti s njim.

Kazao je to u izjavi za Faktor Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać, prenoseći nam današnje stanje u ovom migrantskom kampu, čija opstojnost je upitna nakon što je bihaćki gradonačelnik najavio da od ponedjeljka Grad više neće pružati pomoć.

- Grad Bihać je već godinu i po izložen migrantskoj krizi, na sve načine se pokušavalo riještiti pitanje smještaja migranata. Svi su se na neki način oglušili o vapaje Gradske uprave i Crvenog križa jer smo u više navarata tražili gdje da smjestimo migrante i da im osiguramo uvjete za život. Međutim, to se nije desilo – kaže Midžić, koji kaže da sve što se dešava ovih dana jeste rezultat neefikasnosti institucija,  pa i Evropske unije, koji su trebali da razmišljaju o migrantima i migrantskoj krizi.

Kako je kazao, ulazi se u zimski period kada će situacija biti još teža. Upitan šta će se u ponedjeljak desiti kada migranti ne budu imali hranu i vodu, ako se u međuvremenu ne iznađe rješenje, Midžić kaže da očekuje da će se u naredna tri dana "stvari ipak aktivirati".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.