open-navfaktor-logo
search
Okupit će se u Banjoj Luci
Mijatović: Sjednica entitetskih vlada 8. juna, na dnevnom redu brojne teme
Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske održat će zajedničku sjednicu u četvrtak, 8. juna, a na dnevnom redu su brojne teme koje se tiču ​​unapređenja života građana na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine.
05.06.2023. u 13:16
get url
text

Kako je Feni kazao zamjenik federalnog premijera i ministar za razvoj, poduzetništvo i obrt Vojin Mijatović, sjednica dvije entitetske vlade je korisna i neophodna praksa koja bi trebala biti uspostavljena i ubuduće jer se time daje novi trenutak funkcioniranja ovog nivoa vlasti u BiH.

Dopremijer smatra da ukoliko bi se napravio takav način rada, moglo bi se raditi zajednički na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH, a onda i na drugim neophodnim zakonodavnim okvirima i reformama koje se podjednako tiču ​​građana oba entiteta.

Iako se tačke dnevnog reda još usaglašavaju, ono što se za sada zna, kaže Mijatović, da se teme tiču ​​unutarnjih poslova, pitanja izbjeglih i raseljenih osoba, kulture i sporta, obrazovanja i nauke, privrede, poljoprivrede i šumarstva, pravde te tačke vezane za okoliš i turizam.

Obje vlade kandidirale su se teme o kojima bi se trebalo razgovarati posebno u sektoru privrede, te Mijatović naglašava da će se jedan od tačaka dnevnog reda odnositi na usaglašavanje procesa izvještavanja o stanju malih i srednjih poduzeća prema Evropskoj komisiji, shodno Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Tu je i prijedlog izmjena Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV), u formi inicijative, kao i stvaranja uvjeta za otvaranje središta poduzeća i obrtnika u drugom entitetu i Brčko Distriktu, a to su sve stvari koje znače nužno jedinstven ekonomski prostor. u BiH, što je priredi veoma potrebno.

- Nije rijetko da privrednici iz jednog entiteta imaju problema u funkcioniranju u drugom entitetu, što se ne smije dozvoliti jer je ovo jedinstvena država s jedinstvenim ekonomskim prostorom, te je potrebno učiniti sve kako bi se administrativne barijere i razlike u zakonskim propisima što prije usaglasile da bi poslovanje na teritoriji cijele BiH bilo ujednačeno - dodao je dopremijer.

Mijatović je podsjetio da je ovakva praksa bila iu prvom mandatu Nermine Nikšić kao federalnog premijera, kada su zakoni gotovo u istom tekstu usvojeni u entitetskim parlamentima, čime je građanima i privrednicima omogućeno da bez poteškoća i razlika funkcioniraju na cijeloj teritoriji BiH.

- Ovo je sjajna stvar koju moramo nastaviti, a posebno jer se takoreći 99 posto života odnosi na jurisdikciju entitetskih vlada i ta uska i usaglašena suradnja na svim poljima je nešto što će život učiniti boljim i lakšim svim građanima u BiH - zaključio je dopremijer Federacije Vojin. Mijatović u razgovoru za Fenu.

Zvaničan poziv za održavanje zajedničke sjednice entitetskih vlada stigao je 10. maja ove godine od predsjednika Vlade RS prema Vladi Federacije, uz prijedlog da ova sjednica bude održana u prvoj polovini juna ove godine u Banjoj Luci, što je Federalna vlada prihvatila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.