open-navfaktor-logo
search
Raspada li se koalicija
Mijatović: Što se tiče SDP-a, "Osmorka" je postala "Sedmorka"
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Vojin Mijatović je nakon današnjeg sastanka kolegija stranke kazao kako je usvojen niz zaključaka.
30.01.2023. u 14:42
get url
text

Kako piše N1, Mijatović je kazao kako se s prvim zaključkom kreće već sutra ujutro.

- Dali smo nalog kantonalnim organizacijama da krenu u razgovore sa svim političkim strankama oko formiranja većina u svim kantonima, s posebnim fokusom na Sarajevski, Tuzlanski i Unsko-sanski kanton - izjavio je i dodao da se to odnosi i na Stranku demokratske akcije.

Drugi zaključak je da SDP od ujutro hitno kreće u formiranje federalne vlasti.

- Prioritet je formiranje Vlade FBiH. Dok do toga ne dođe, značajno će se usporiti imenovanja na državnom nivou. Tačnije, kadrovi SDP-a u Vijeću ministara BiH će omogućiti imenovanje samo neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH - kazao je Mijatović i naglasio "što se tiče SDP-a – od danas je "Osmorka" zapravo "Sedmorka", budući da za njih partija "Za nove generacije" više nije dio koalicije.

O najavljenom sutrašnjem sastanku sa partnerima, Mijatović dodaje: 

- Mi sa SBiH i NES-om nismo u braku, ovo je razgovor političkih partnera koji može biti u pravom ili krivom smjeru. Saniramo odnose u okviru postojeće koalicije, a što se mene tiče, davno smo trebali postati manji broj. ZNG za SDP više ne postoji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.