open-navfaktor-logo
search
Ispravljanje diskriminacije
Mijenja se Zakon o demobilisanim borcima: Naknade će se usklađivati svake godine
Nacrt zakona o izmjenama Zakona o demobilisanim borcima je urađen i u septembru bi trebalo da se nađe u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, a kojima bi se i demobilisanim borcima omogućilo usklađivanje egzistencijalne novčane naknade svake godine, rekao je za Faktor Aljo Bošnjaković, koji je na čelu Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.
23.08.2023. u 08:04
get url
text

Demobilisani borci su kod ranije izmjene seta boračkih zakona jedini izostavljeni iz usklađivanja naknada prema švicarskom modelu pa su u ovoj godini za 3,9 posto uvećane naknade ratnim vojnim invalidima, šehidskim i porodicama poginulih boraca i dobitnicima najvećih ratnih priznanja.

Potez Vlade TK za svaku pohvalu 

- Ne želim da se personalizira, ali lično sam insistirao što se tiče demobilisanih boraca da se uradi izmjena i dopuna Zakona o demobilisanim borcima da se njihova primanja, egzistencijalna naknada usklađuje na identičan način kao svoj boračkoj populaciji. I taj nacrt zakona je već urađen i mislim da će na prvoj sjednici Parlamenta FBiH u septembru biti razmatran, s obzirom na to da su sitne izmjene, vjerovatno će se dalje ići po skraćnoj proceduri i biti usvojen - govori nam Bošnjaković.

Objašnjava kako se usklađivanje odnosi na egzistencijalne naknade koje se primaju sa federalnog nivoa (borci sa 57 i više godina).

- S obzirom na to da smo federalni nivo, instistiramo da se to uradi na tom nivou i da se preporuka da kantonima da i oni isto to primijene. Vidim da ima određenih poteza, Vlada Tuzlanskog kantona je donijela odluku o povećanju naknade za 20 posto što je mnogo više od onog što bi dobili redovnim usklađivanjem. To je izuzetno pohvalno i ja koristim priliku da pohvalim odluku Vlade TK i smatram da bi sve kantonalne vlade trebale da slijede taj primjer - kazao je Bošnjaković.

Ukazuje kako će zapravo za sve boračke kategorije tražiti usklađivanje naknada na način kako se usklađuju penzije u FBiH, po ugledu na član 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. 

- Nama su u ovoj godini povećane naknade za 3,9 posto, a penzionerima za 16 posto - rekao je Bošnjaković. 

Razgovarali smo i sa Hamzom Krkalićem iz Udruženja Kamp boraca.

Usklađivati naknade i na kantonalnom nivou 

- Nepravedno su demobilisani borci izostavljeni iz "švicarske formule", odnosno povećanja naknada svake godine i to se mora što prije ispraviti. Imamo borce koji primaju egzistencijalnu novčanu naknadu od Federalnog ministarstva za boračka pitanja i to su oni koji imaju 57 i više godina bez penzije, nezaposleni, a čija naknada iznosi pet KM po mjesecu provedenom u odbrani zemlje. Na kantonalnom nivou imamo borce koji su ispod 57 godina i nezaposleni. Njihove naknade variraju od kantona do kantona. I te naknade treba da se usklađuju svake godine - govori Krkalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.