open-navfaktor-logo
search
Priprema se zakon
Mikrokreditne organizacije u Federaciji BiH morat će smanjiti visoke kamate
Neke mikrokreditne organizacije koristile su lošu ekonomsku i socijalnu situaciju te određivale visoke kamatne stope na kredite svojim klijentima, pa je konačno došlo vrijeme da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u dogovoru sa Agencijom za bankarstvo zaštiti građane od prevelikih kamata.
06.08.2021. u 15:12
get url
text

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Jasmin Mahmuzić kazao je za Faktor da su Ministarstvo finansija FBiH i Agencija za bankarstvo FBiH radili na izradi novog zakona.

Nacrt zakona bit će proslijeđen u oba doma Parlamenta Federacije BiH, a kada će se naći na dnevnom redu to još uvijek niko ne zna.

- Nacrtom zakona o mikrokreditnim organizacijama koji je u proceduri usvajanja predviđeno je ograničenje visine kamatne stope. U skladu sa Nacrtom ovog zakona mikrokreditne organizacije su dužne da svoje poslovanje, organizaciju i opće akte usklade sa odredbama ovog zakona i propisima Agencije za bankarstvo u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona – pojašnjava Mahmuzić.

Zaključno sa 30. junom 2021. godine prosječna nominalna kamatna stopa u mikrokreditnim organizacijama iznosila je 19,56 posto, dok je prosječna efektivna kamatna stopa iznosila 24,52 posto.

- Nacrtom spomenutog zakona o mikrokreditnim organizacijama, predviđeno je da efektivna kamatna stopa na pojedinačni mikrokredit po djelatnosti ne može biti viša od ponderisanog prosjeka efektivne kamatne stope u mikrokreditnom sektoru u Federaciji BiH. To znači da kamata na kredit od godinu i više godina ne može biti ista. Na ovaj način će se ograničiti kamatne stope kod svih mikrokreditnih organizacija kod kojih su kamatne stope iznad prosjeka, što će dodatno utjecati na smanjenje prosječne kamatne stope – ističe direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Mikrokreditne organizacije sa sjedištem u FBiH su u 2020. godini plasirale ukupno 454,1 milion maraka kredita sa prosječnom nominalnom kamatnom stopom od 19,10 posto i efektivnom kamatnom stopom od 23,98 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.