open-navfaktor-logo
search
Odluka Predsjedništva
Milan Tegeltija imenovan za konzula BiH u Rijeci
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine imenovalo je Milana Tegeltiju za novog konzula BiH u Rijeci.
03.03.2024. u 18:28
get url
text

- S obzirom na veliki broj pitanja novinara, mogu da potvrdim da me je Predsjedništvo BiH na sjednici 29. februara imenovalo za generalnog konzula BiH u Rijeci - potvrdio je Tegeltija za pojedine medije, nakon što je informaciju objavio portal Istraga.

Istraga navodi da je Tegeltija imenovan, nakon što je Željka Cvijanović zaprijetila kolegama iz Predsjedništva Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću blokiranjem imenovanja ambasadora u Turskoj i Libiji.

Tegeltija je bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Na tu funkciju podnio je ostavku nakon što su u javnost isplivali snimci njegovog telefonskog razgovora sa članicom VSTV-a prilikom kojeg dogovaraju imenovanje njene sestre na poziciju sudije u sudu u Banjoj Luci.

Prije toga, u centru pažnje dospio je i zbog poznate afere "Potkivanje".

Tegeltija se od janara 2022. godine nalazi se na američkoj crnoj listi. Sankcije su mu uvedene zbog zloupotreba tokom obavljanja funkcije predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

- U svojstvu predsjednika VSTV-a, Tegeltija je bio umiješan u koruptivna djela koja su uključivala korištenje svog političkog utjecaja i službene moći za osobnu korist. Naime, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija svoj položaj iskoristio za traženje koristi u zamjenu za miješanje u sudski proces, kao i manipulaciju imenovanjima u sudije i drugim javnim poslovima - saopćile su američke vlasti.

Nakon povlačenja s funkcije predsjednika VSTV-a imenovan je za savjetnika tadašnjeg člana Predsjedništva BiH i aktuelnog predsjednika RS-a Milorada Dodika, a jedno vrijeme proveo je i na mjestu predsjednika FK Borac iz Banje Luke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.