open-navfaktor-logo
search
Sjednica VSTV-a
Milanko Kajganić imenovan za glavnog tužioca Tužilaštva BiH, najavio optužnice koje se odnose na Sky
Milanko Kajganić imenovan je za glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine.
20.10.2022. u 10:55
get url
text

Kajganić, koji je dosad bio vršilac dužnosti glavnog tužioca, ostao je jedini kandidat za čelnu poziciju Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - VSTV neće poništiti konkurs: Milenko Kajganić predložen za glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Za ovu funkciju prijavilo se sedam kandidata, i to osim Kajganića, Diana Kajmaković, Miroslav Janjić, Seid Marušić, Nermin Šehović, Ozrenka Nešković i Ćazim Serhatlić. Na razgovor su pozvana tri: Kajganić, tužiteljica Diana Kajmaković te državni tužilac Miroslav Janjić. Intergritet Kajmaković upitan je s obzirom na to da je stavljena na američku crnu listu, dok se Janjić povukao iz utrke. Kajganić je ostvario najveći broj bodova.

Bilo je rasprave da li da bude poništen konkurs, ali je odlučeno da se procedura nastavlja.

Kajganić je imenovan danas nakon što je predstavio svoj program rada. Kao jedan od pozitivnih iskoraka Tužilaštva BiH Kajganić je naveo javnu objavu optužnica na stranici Tužilaštva.

Kako je prenio Birn, Kajganić je kazao da će insistirati na formiranju zajedničkih istražnih timova i da će se broj optužnica povećati.

- Uskoro će biti optužnica koje se odnose na aplikacije - kazao je on govoreći o aplikaciji Sky, piše Birn.

Na pitanje Sanele Gorušanović-Butigan, člana VSTV-a, da li građani BiH u narednom periodu mogu očekivati konkretne rezultate, optužnice ili obustave istrage, Kajganić je kazao da im je u fokusu rada borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. 

- Do kraja godine će biti nekoliko optužnica protiv većeg broja lica u predmetima organizovanog kriminala i korupcije. U tim optužnicama će biti obuhvaćeni i pripadnici policijskih agencija koji su bili članovi tih organizovanih grupa - dodao je.

Na pitanje predsjedniak VSTV-a Halila Lagumdžije da li se moglo uraditi brže i više u pogledu povezivanja Diane Kajmakovića sa aplikacijom Sky, Kajganić je kazao da nije moglo, te da je raspodijelio Dianu Kajmaković u drugi odjel kako ne bi bila nadređena ljudima koji je istražuju.

Kajganić je rođen u Doboju 16.11.1975. godine. Od 1994. godine do kraja 2006. godine je radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima. Od januara 2007. godine do marta 2014. godine je bio zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci, a odlukom VSTV-a je u martu 2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH. Kajganić je za vršioca dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH imenovan 20. oktobra prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.