open-navfaktor-logo
search
Prozvao Plenkovića
Milanović kaže da se EU i SAD odnose neprijateljski prema Hrvatima u BiH
01.04.2024. u 14:44
get url
text
FOTO: AA / Zoran Milanović
FOTO: AA / Zoran Milanović
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da je odnos Evropske unije i Sjedinjenih Država prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini neprijateljski i prozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da to pitanje nije rješavao jer se "nije htio zamjeriti" Evropskoj komisiji (EK). 
- Odnos Evropske unije i Amerikanaca prema statusu Hrvata u BiH je neprijateljski. Da ne upotrijebim neku jaču riječ - neprijateljski. To što se onemogućava Hrvatima u BiH je zaista postalo pitanje i hrvatskog državnog ponosa. To nije pitanje rata i mira i to nije pitanje oko kojega iko u Briselu razbija glavu - rekao je Milanović novinarima.
Dodao je da su upravo zato Plenković i "njegovi sluge" imali lak zadatak da to riješe, ali se hrvatski premijer "nije htio zamjeriti" predsjednici EK-a Ursuli von der Leyen za koju je rekao da "iza nje nije nikakav izborni legitimitet i da je prijateljica Angele Merkel" koje se bivša njemaka kancelarka "htjela otarasiti". 
- Smije li to neko reći? To niste nikad čuli iz usta hrvatske političke partitokratije koja je vladala. Jesmo u komunizmu? Je li to zabranjeno reći - rekao je je Milanović. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.