open-navfaktor-logo
search
Nove strelice
Milanović kaže "HV je spasio BiH", a zaboravlja presudu za UZP čiji je član bio i Tuđman
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je svoj dolazak u Bosnu i Hercegovinu, ali je i ovaj put uputio opasne strelice prema našoj državi.
04.04.2022. u 16:51
get url
text

- Idem za nekoliko dana u Mostar na godišnjicu Hrvatskog vijeća odbrane. To je onaj HVO koji je s Hrvatskom vojskom spasio Bosnu i Hercegovinu. To je onaj HVO zbog kojeg je Alija Izetbegović saradnjom s njim dobio jedan od najviših veleredova iz ruku Franje Tuđmana.

Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koji je išao dijeliti BiH. Hrvatska je tamo bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i to se više nikada neće dogoditi. I drsko je i pokvareno s time se igrati i rugati - izjavio je Milanović.

Osvrnuo i se na kraj rata u BiH.

- Uloga Hrvatske u BiH, uz neka zastranjenja, bila je vitalna po BiH. Ona ne bi niti opstala da nije bilo prvenstveno Hrvatske vojske. Nikakvo NATO bombardiranje ne bi slomilo Ratka Mladića, da nije bilo dolaska hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalaca, ne više, pred Banju Luku. Tek onda se mogla postrojiti Armija RBiH. To su činjenice - naglasio je.

Milanović, svjesno ili ne, zaboravlja konačnu presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju iz novembra 2017. šesterici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

Tada je Haški tribunal utvrdio da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH, te da je prvi predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman bio dio udruženog zločinačkog poduhvata.

VEZANI TEKST - Na današnji dan sud u Hagu jasno je presudio: Herceg-Bosna je bila UZP, Hrvatska počinila agresiju na BiH

Jadranko Prlić, Bruno Stojić Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić su nakon presude Žalbenog vijeća u predmetu Prlić i drugi ostali osuđeni za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija.

Pretresno vijeće je utvrdilo da je polovinom januara 1993. počeo da postoji udruženi zločinački poduhvat (ili UZP) s ciljem stvaranja hrvatskoga entiteta u Bosni i Hercegovini koji bi omogućio ponovno ujedinjenje hrvatskoga naroda u granicama nekadašnje Banovine Hrvatske iz 1939.

Prema mišljenju Pretresnog vijeća, ovaj UZP je kao zajednički cilj imao "dominaciju Hrvata u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni putem etničkog čišćenja muslimanskog stanovništva."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.