open-navfaktor-logo
search
Nenavođena raketa
Milanović o Srbima, Bošnjacima, Aliji Izetbegoviću, čiji je rat, ko je predsjednik Hrvata u BiH...
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović prisustvovao je danas u Mostaru obilježavanju 30. godišnjice osnivanja HVO-a. 
08.04.2022. u 16:22
get url
text

Očekivano, Milanović je poput nenavođene rakete i u svom današnjem govoru prelazio s teme na temu, slao čas poruke mirotvorca, Europejca, čas nesuvisle, ali i izvrtao određene historijske činjenice. 

VEZANI TEKST - Milanović će odlikovati Lozančića koji je organizirao logor za Bošnjake Žepča

- Hrvatska vas zaboraviti neće i uz vas je. Ja dolazim među svoj narod, Hrvatice i Hrvate kao prijatelj. Želim poručiti hrvatskoj javnosti, i našim vjerujem i dalje partnerima u Sarajevu, i u Banjoj Luci, i u Beogradu, i Briselu, jeste da nivo današnjeg skupa, kultura, stil i pristojnost, sve je to Evropa. To pokazuje koliko ste uključivi, koliko imate i stila. Svima onima koji su skeptici prema ulozi HVO-a u ratu koja je bila pobjednička i lijepa mogu samo reći "dođi da vidiš, dođi da se diviš" – poručio je Milanović iz Mostara.

Istakao je kako je on predsjednik svih Hrvata, i onih u Republici Hrvatskoj i inostranstvu, pa tako i Hrvata u Bosni i Hercegovini. Formulaciju "predsjednik Hrvata u BiH" upotrijebio je i prošle godine u septembru tokom boravka u New Yorku gdje se održavala Generalna skupština UN-a, kritikujući pri tome predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića kazavši kako "ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori".

Također, zanemario je kao i bezbroj puta do sada fakte da su Hrvati iz Hercegovine, gdje je danas govorio, svoje glasove dali Kolindi Grabar-Kitarović, a ne njemu. 

Milanović je rekao i da ni prema kome u BiH nema predrasude.

- Ni prema Srbima koji su u ratu bili agresori i neprijatelji, ni prema Bošnjacima, odnosno Muslimanima kako smo ih nekad zvali. Koje prihvaćamo kao realnost, koji su susjedi, sve su to potpune realnosti. Moram reći kako je hrvatstvo u BiH neiskorjenjivo i bez njega nema BiH. Nema je ni bez Srba i Bošnjaka. To je trojstvo, jedinstvo koje čini BiH – poručio je on. 

VEZANI TEKST - Milanović: Ja sam predsjednik Hrvata u BiH, ne znam u čije ime je Komšić u New Yorku

Ali napominje kako je potrebno ispuniti uvjete i držati se potpisnih obećanja. Milanović je izrekao ponovo neistinu da je "Hrvatska jedan od jamaca Dejtona", a ona to nije baš kao ni Srbija. Garanti su velike sile, dok su susjedne države bile potpisnice Mirovnog sporazuma kao učesnice rata u BiH. 

- Dejton je bio način da opstane BiH i da se završi rat. U tome su Hrvati dali ogroman utjecaj. Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH ne želi biti manjina. Što se dogodilo u BiH u zadnjih 16 godina, jer prvih 10 godina je bilo po pravilu po zakonu, da je neko naslutio da bi na račun Hrvata mogao ostvariti sitne interese a ugroziti bitne interese svoga naroda – upitao se Milanović.

Mišljenja je kako se zemlje u Evropskoj uniji razlikuju, ali i da je EU sredstvo iz kojeg svaka članica ima veliku korist. Također je naglasio i to da Evropska unija, pa tako i Bosna i Hercegovina, može opstati samo ako se budu poštivale različitosti.

- Mi želimo Bosnu čitavu, cijelu i urednu u EU. Tek tada kada uđe u EU, ona može postati ideal kozmopolitiskih moralista, građanska država - rekao je Milanović iznoseći tako identičan stav kakav smo imali prilike čuti od posebnog američkog izaslanika Gabriela Escobara, da BiH tek nakon što uđe u EU može postati građanska država. 

VEZANI TEKST - Bauk odbrusio Radmanu: Alija je kazao "rat nije naš" da bi spriječio regrute Bošnjake da idu u JNA!

Baš poput ministra vanjskih poslova Hrvatska Gordana Grlića Radmana koji je ne spominjući ime, u Saboru Hrvatske u decembru 2020. prozvao predsjednika Predsjedništva Republike BiH Aliju Izetbegovića da je izjavom kako "to nije naš rat" podržao agresiju JNA na Hrvatsku, i Milanović je ponovio neistine.

Rekao je i da se Srbija u ovom povijesnom trenutku mora odlučiti gdje je, je li to Zapad, ili želi biti s Moskvom.

- Ovdje na Balkanu nema startegije. Ima krvava brakorazvodna parnica koja treba civiliziran završetak. Sukob svjetova je trenutno u Ukrajini, i neću reći "nije to naš rat" kao što je to rekao jedan bh. državnik, jer ono zaista jeste bio naš i njihov rat. Ono tamo je puno manje naš rat, Ali je primio iz ruku predsjednika Tuđmana jedan od najviših veleredova koje Hrvatska država daje, puno više od ovog što ste primili danas. Je li to zahvalnost? Zašto ga njegovi nasljednici ne vrate ako je Hrvatska zločinačka država i HVO zločinačka organizacija - rekao je Milanović. 

VEZANI TEKST - HVO prepisuje od Dodika: Za obilježavanje godišnjice ukrali logo s proslave "dana RS-a"?!

Kada se u Saboru Hrvatske govorilo o poruci "nije to naš rat", pojašnjenje Grlić Radmanu, dao je Milanovićev kolega, SDP-ov zastupnik Arsen Bauk, koje očito hrvatski predsjednik nije želio da čuje. 

- Njegova izjava odnosila se na pozive muškarcima Bošnjacima, odnosno Muslimanima koje je htjela mobilizirati JNA da ne idu u rat protiv Hrvatske na strani JNA jer da to nije njihov rat - kazao je tada Bauk.

Milanovićev govor možete poslušati od 1,10 minuta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.