open-navfaktor-logo
search
Saopćenje iz Ureda
Milanović prozvao SAD da "opstruira izmjene Izbornog zakona BiH kojim bi se postiglo legitimno predstavljanje Hrvata"
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović pozdravio je u utorak napore koje poduzimaju predstavnici vlasti u BiH u cilju izmjena Izbornog zakona BiH.
23.01.2024. u 18:50
get url
text

Iz Ureda hrvatskog predsjednika je saopćeno kako je "dogovor o izmjeni Izbornog zakona BiH, koji je na dobrom putu da bude postignut nakon nedavnog sastanka čelnika HDZ-a BiH, SNSD-a, SDP-a, NiP-a i NS-a, jedini ispravan put i jedini način da se stabilizira politička situacija u BiH".

U saopćenju se se ističe da bi "prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, o kojima razgovaraju demokratski izabrani predstavnici vlasti BiH, garantovao hrvatskom narodu u BiH pravo biranja svog predstavnika u Predsjedništvo BiH, odnosno da hrvatski narod bude legitimno predstavljen u najvišem državnom tijelu BiH".

- Budući da danas, kao ni nakon nekoliko prethodnih izbornih ciklusa, hrvatski narod u BiH nema svog legitimnog predstavnika u Predsjedništvu BiH, izmjena Izbornog zakona je prioritet koji hrvatski predsjednik smatra važnim korakom kako prema osiguranju prava hrvatskog naroda u BiH, tako i prema postizanju stabilne i funkcionalne BiH, buduće članice EU - dodaje se u saopćenju.

Također se navodi i "da sve dosadašnje intervencije u izborno zakonodavstvo BiH koje su dolazile sa strane ili su bile nametane BiH mimo volje izabranih predstavnika triju konstitutivnih naroda, na žalost, nisu doprinijele stabilizaciji i boljem funkcioniranju BiH. Štoviše, dodatno su pretvarale BiH u protektorat i kočile su demokratski napredak BiH stvarajući nezadovoljstvo i otpor".

- Zbog toga neugodno iznenađuje činjenica što i sada svjedočimo pokušajima da se oteža ili čak spriječi dogovor o izmjeni Izbornog zakona koji je važan dio šireg rješenja za funkcioniranje BiH i napretka prema EU. Izjave, poput one iz Ambasade SAD-a u Sarajevu, koje izmjene Izbornog zakona nepotrebno vezuju uz izmjene Ustava BiH – Hrvatskoj su neprihvatljive i mogu se tumačiti kao pokušaj opstrukcije rješenja koje bi hrvatskom narodu osiguralo ravnopravnu i legitimnu zastupljenost u tijelima vlasti BiH - kaže se u saopćenju.

Dodaje se da "Milanović naglašava kako upravo legitimno izabrani predstavnici sva tri naroda u BiH trebaju odlučivati o Izbornom zakonu BiH jer samo dogovor triju konstitutivnih naroda može osigurati stabilnost i funkcionalnost BiH, kao i njen ulazak u EU, što Republika Hrvatska godinama zagovara i podržava".

Hrvatski predsjednik pozvao je na kraju saopćenja "izabrane predstavnike državne vlasti u BiH da samostalno nastave razgovore te se dogovore o izmjenama Izbornog zakona BiH".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.