open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Milanu Trišiću 15 godina zatvora za zločine u Bratuncu, određen mu pritvor
Milan Trišić je prvostepenom presudom koju je izrekao Sud Bosne i Hercegovine osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Bratunca.
13.12.2023. u 12:38
get url
text

Trišić je proglašen krivim da je kao pripadnik Teritorijalne odbrane, a kasnije Vojske Republike Srpske učestvovao u ubistvima, nestancima i nečovječnim postupanjem na području Bratunca u maju 1992. godine.

U optužnici se, među ostalim, navodi da je Trišić od aprila do oktobra 1992. godine, na području općine Bratunac, za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru široko rasprostranjenog i sistematskog napada vojske i policije Srpske Republike Bosne i Hercegovine, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Bratunac, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, kao pripadnik Teritorijalne obrane (TO) Bratunac, a kasnije Vojske Republike Srpske (VRS) Bratunačke brigade VP 7042, zajedno s drugim pripadnicima TO, VRS, Stanice javne sigurnosti Bratunac, i pripadnicima paravojnih jedinica, s diskriminatornom namjerom, vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti na nacionalnom, etničkom i vjerskom osonovu na području sela Hranča i grada Bratunca i to lišenjem života, zatvaranjem i drugim teškim oduzimanjem tjelesne slobode, odvođenjem u logore, suprotno pravilima međunarodnog prava, ubistvima, prisilnim nestankom, mučenjem i drugim nečovječnim djelima slične prirode, počinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljnih tjelesnih ili psihičkih povreda ili narušavanja zdravlja.

Tokom postupka se Trišić branio sa slobode, a Sud je donio rješenjem kojim mu je određen pritvor.

Trišić je u oktobru 2019. izručen iz Sjedinjenih Američkih Država, a suđenju mu je počelo u junu 2010. godine.

Na ovu presudu je dozvoljenja žalba Apelacionom vijeću Suda BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.