open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Milavica objasnio šta znači podrška DF-a formiranju vlade eksperata Kantonu Sarajevo
Sead Milavica, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo saopćio je da će Demokratska fronta dati podršku formiranju vlade eksperata u svim oblastima djelovanja.
26.10.2020. u 15:50
get url
text

Pitali smo Milavicu da li to znači da su zastupnici Demokratske fronte pristupili novoj većini u Skupštini Kantona Sarajevo, da ći će podržati novu Vladu, predložiti novu ili nešto treće. 

- Nismo dio nove većine. Svaka vlada koja bude imala eksperte - mi smo za rekonstrukciju. Vidjeli ste šta je urađeno sa Ministarstvom zdravstva, bukvalno četiri mjeseca nemamo ministra zdravstva. Politika ne smije miješati prste u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo – kazao je Milavica.

Kazao je kako treba da sjednu organi stranke kako bi donijeli odluku da li će se podržati smjena Vlade.

- Moramo vidjeti kakvi su planovi. Ne mogu reći da ću dati podršku novoj Vladi. Ako prave osobe budu na pravom mjestu vjerovatno ćemo to podržati – kazao je Milavica.

Istakao je da sa kolegama u SDA i SBB-u imaju dobru komunikaciju.

- Vidjeli ste da smo u posljednja tri ili četiri mjeseca zbog raznih politika, različitih mišljenja, neću reći da smo istjerani iz Vlade, ali stopirani da imenujemo nove kadrove – kazao je Milavica.

Podsjećamo, Demokratska fronta je prvobitno za ministra zdravstva predložila Rusmira Mesihovića, a Skupština KS ga imenovala. Mesihović je ubrzo nakon imenovanja otišao na bolovanje a zatim i podnio ostavku iz zdravstvenih razloga.

VEZANI TEKST - Zastupnik DF-a Milavica: Naša podrška ide formiranju vlade eksperata

DF je zatim za tu poziciju predložio ljekara Nijaza Štitkovca, ali SBB nije želio glasati za njegovo imenovanje. Štitkovac je ranije bio član SBB-a da bi tu stranku zatim i napustio.

DF je napravio kompromis te je umjesto Štitkovca predložio Draženku Malićbegović, kao eksperticu iz javnog zdravstva, ali i njoj su zastupnici "našli mahanu" te se nisu mogli dogovoriti ni oko njenog imenovanja.

Od tada vršilac dužnosti ministra zdravstva bio je ministar privrede Draško Jeličić koji je zbog zdravstvenih razloga podnio ostavku, a još mu nije nađena zamjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.