open-navfaktor-logo
search
Delegat DF-a
Miletić: U novoj Vladi KS Nenadić neće biti jedini Hrvat ili nebošnjak
Miletić je kazao da je dobrim dijelom i zaslugama "izdajnika" Željka Komšića odmrznut zastoj u radu Parlamentarne skupštine BiH
20.12.2019. u 12:53
get url
text

Delegat Demokratske fronte (DF) u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić je kazao da je glasao za Zakon o izvršenju Budžeta, iako, kako je kazao, nije zadovoljan stvarima koje se odnose na diskreciono pravo dužnosnika da dijele novac.

- Smiješno je da nekom momku, koji je bolestan od raka u RS-u daju 500 KM za liječenje, a nekom za neku glupu biografiju ili neki drugi dokument daju 20.000. Očekujem u narednom periodu da se napravi red po tom pitanju, da se uspostave striktno kriteriji i da vidimo kako i na koji način toj najugroženijoj populaciji građana pomoći – izjavio je Miletić.

Izdvojio je i primjer potrebe finansiranja Katoličkog školskog centra u Bihaću, za što je potrebno oko 150.000 KM.

- Taj novac treba da služi za tu djecu, a ne da ga rasipaju na božićne prijeme, neke druge stvari i svečanosti. Ja ne kažem da to ne treba raditi, ali sve što radimo u državnim institucijama treba biti s mjerom – ocijenio je Miletić.

Miletić je kazao da je dobrim dijelom i zaslugama "izdajnika" Željka Komšića odmrznut zastoj u radu Parlamentarne skupštine BiH. Komentirajući smjenu Vlade Kantona Sarajevo (KS), izjavio je da se DF izborio da prvi put u historiji na premijerskoj poziciji bude osoba iz reda hrvatskog naroda.

- On neće biti jedini Hrvat ili nebošnjak u novoj Vladi KS. Ja sam danas imao neke razgovore na tu temu i vidjet ćete da ćemo, bar kad je u pitanju etnički sastav Vlade KS, to napraviti na drugi način – najavio je Miletić.

DF-ov delegat je podsjetio na izjave zvaničnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH da će oni blokirati formiranje federalne vlasti kroz proces izmjena Izbornog zakona.

- Ni SDA, ni SBB, ni DF nisu protiv donošenja Izbornog zakona. Naprotiv, jesmo i mi za. Jesmo za da se riješe pojedina pitanja koja HDZ ili HNS delegira. Mi imamo, uvjetno rečeno, već dva rješenja u opticaju. Jedno rješenje je ono koje je već bilo, a koje je bilo izraz našeg dogovora sa SDP-om, SBB-om i SDA. Vama je to rješenje poznato iz prošle godine, a ono se odnosi na potpuno drugačije uređenje izbornih jedinica, kada je u pitanju FBiH, a drugi prijedlog DF priprema i njime ćemo pokušati da riješimo sve one probleme iz dokumenta kojeg je Evropska komisija dala, da budu zadovoljni i Sejdić, Finci, Šlaku i Zornić, ali da budu zadovoljna i gospoda iz HDZ-a – kazao je Miletić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.