open-navfaktor-logo
search
ZNG
Miletić uputio akt Schmidtu: Traži hitnu zaštitu Ustava Bosne i Hercegovine
Pokret za nove generacije (ZNG) pozvao je na hitnu reakciju svih nadležnih institucija, a sa ciljem potpune zaštite ustavnosti Bosne i Hercegovine, kako su saopćili, bez ikakvih kalkulacija.
29.06.2023. u 16:29
get url
text

- Dok se drugi bave populizmom i ne čine nikakve konkretne poteze koji su u skladu sa pozicijama koje obnašaju, naš Zlatko Miletić poduzima prve konkretne poteze sa ciljem očuvanja ustavnosti Bosne i Hercegovine.

Danas je Zlatko Miletić uputio zvanični akt prema Uredu Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, nj.e. Christianu Schmidtu sa ciljem zaštite Ustava Bosne i Hercegovine i Općeg okvirnog mirovnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini - naveli su u saopćenju za javnost.

Navode da je politički pokret "Za nove generacije" u potpunosti protiv bilo kakvog pokušaja rušenja ustavnosti Bosne i Hercegovine.

- Napominjemo javnost da je naš kolega Zlatko Miletić u više navrata podnosio krivične prijave protiv osoba koje narušavaju ustavnost Bosne i Hercegovine, ali da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još uvijek ne čini ništa po tom pitanju.

Pozivamo i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da po službenoj dužnosti i na osnovu Člana VI/3. tačka a) Ustava zatraži pokretanje ocjene ustavnosti odluke Narodne Skupštine Republike Srpske pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine i na taj način zaštiti potpisani Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine koji je proizišao iz ovoga sporazuma.

Reakcija svih nadležnih institucija je potrebna odmah i bez ikakvog odlaganja, a sa ciljem potpune zaštite ustavnosti Bosne i Hercegovine, bez bilo kakvih kalkulacija! - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.