open-navfaktor-logo
search
O zahtjevima Sindikata
Milićević: Minimalna plaća ne može biti jednaka prosječnoj, ali ona od 406 KM je sramotna
Federalna ministrica finansija Jelka Milićevć je danas u Sarajevu odgovarajući na pitanja novinara prokomentirala i zahtjeve Sindikata BiH da se minimalna plaća u FBiH podigne na 1.000 KM, a sadašnjih 406 KM. 
24.06.2021. u 12:54
get url
text

Milićević kaže da se o minimalnoj plaći moraju dogovoriti socijalni partneri. 

- O najnižoj plaći moraju se dogovoriti partneri, to je Ekonomsko-socijalno vijeće, a onda da Vlada Federacije kao ovlaštena donese određene odluke. Mi danas imamo u Sarajevu sjednicu ESV-a. Za minimalnu plaću tu su poslodavci, sindikati, Vlada.

VEZANI TEKST - Protest Sindikata: Traže da minimalna plaća bude 1.000 KM

Mislim da nismo u takvoj situaciji da imamo plaću najnižu u okruženju od 406 KM, ona nije reprezentativna. A s druge strane, kada vi čujete, to je ponižavajuća plaća. Ali moramo biti i realni, znati da je ta plaća prividnog karaktera, da imamo mi puno neoporezivih primanja koja se ne tretiraju kao plaća. I uvjerena sam kada usvojimo dva važna zakona, kada postignemo dogovor o minimalnoj plaći, da ona neće biti ni blizu 406 KM. Minimalna plaća ne može biti jednaka prosječnoj plaći. Ti omjeri su od 60 do 70 posto i u okruženju - rekla je Milićević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.