open-navfaktor-logo
search
O budžetu FBiH
Milićević: Naša politika je očuvati radna mjesta i zaštititi zdravstvo
Federalna ministrica finansija Jelka Miličević podsjetila je danas da je ovogodišnji predloženi entitetski budžet sedmi koji predlaže Vlada Federacije BiH u ovom sazivu, a naglasila je da nikada nije bilo odluka o privremenom finansiranju.
11.01.2021. u 17:31
get url
text

- Neću biti sujetna da kažem da su to dobri budžeti, jer oni uvijek mogu biti bolji. U određenom trenutku definiraju se politike koje imaju veću podršku od sitnih nedostatka koji su mogli, a nisu se našli u budžetu - dodala je Milićević.

Ove godine budžet je nastavio slijed iz 2020. godine, napomenula je ministrica, što znači da se predviđa pad prihoda, a s druge strane povećana je potreba za intervencijom iz budžeta prema institucijama i nižim nivoima vlasti zbog pada prihoda te povećanim potrebama u smislu zaštite zdravlja ljudi.

- Okvir budžeta od gotovo 5,5 milijardi KM će osigurati likvidnost i stabilnost budžeta Federacije BiH 2021. godini. Prihode smo planirali s padom od oko 15 posto u odnosu na 2019. godinu jer 2020. godina nije referentna. Prihodi će biti otprilike kao u 2020. godini - pojasnila je Milićević.

Ipak ukazala se potreba za dodatne izvore finansiranja za saniranje posljedica koje su nastale zbog pandemije koronavirusa.

Stoga je ovo drugi put od 2015. godine veća zaduženja od povrata dugova te je zaduženje u iznosu od 1,3 milijarde KM, a vezana su za Međunarodni monetarni fond (MMF), Svjetsku banku, Evropsku komisiju i domaća zaduživanja kod komercijalnih banka.

- Od ukupno planiranih zaduženja više od milijarde KM utrošiti na vraćanje starih dugova, dok 300 miliona KM neće biti korišteno za potrošnju nego za aktiviranje kapitalnih investicija, odnosno za poticanje javnih investicija jer su jedino one ispravna investicija koja bi trebala stabilizirati privredne subjekte i zaštiti ljude koji pune budžet, upošljavaju i doprinose BDP-u - pojasnila je Milićević.

Podvukla je da je politika Vlade Federacije BiH za ovu godinu vrlo jasna i da ona podrazumijeva očuvanje radnih mjesta, očuvanje prihoda iz 2020. godine, zaštitu zdravstvenih ustanova i u tom smislu pomoć nižim nivoima vlasti.

- Na taj način zajednički ćemo snositi pad prihoda. Oko 200 miliona KM bit će usmjereno prema kantonima i 30 miliona prema općinama i to je prepoznato kao posebne stavke u budžetu. Oko 150 miliona KM je za Stabilizacijski fond i to su intervencije isključivo za privatna privredna društva - zaključila je federalna ministrica finansija Jelka Miličević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.