open-navfaktor-logo
search
Prelazak na trezor
Milićević: Penzioneri će ostati naš nulti prioritet
Govoreći o prijedlogu budžeta FBiH za 2020. godinu federalna ministrica finansija Jelka Miličević se osvrnula i na prelazak Zavoda PIO u status budžetskog korisnika
17.12.2019. u 13:24
get url
text

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević danas je u Sarajevu obraćajući se novinarima prije sjednice Zastupničkog doma Parlamneta FBiH na čijem dnevnom redu bi se trebao naći i bužet za 2020. godinu, kazala kako se nada da će budžet biti usvojen.  Podsjetila je da budžet za narednu godinu iznosi blizu pet milijaradi KM zbog prelaska Zavoda PIO na trezor.    

- Mi kao Vlada FBiH nikada nismo imali odluku o privremenom finansiranju. Uvijek bismo usvojili budžet i nadam se da će tako biti i danas. Uvjereni smo da ponuđeni budžet je nešto što smo osluškivali cijelu 2019. godinu.Nešto što smo preuzeli obavezu vezano za zajednički program socijalno ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini. Nešto što je bilo prepoznato u svim izbornim programima, ja bih rekla stranaka koje su ostvarile najveći broj mandata za Parlament – rekla je Milićević i dodala:

- I sagledavajući sve to operedjeljenje Vlade FBiH je da se implementira obaveza po usvojenom Zakonu o PIO-u, da u roku od dvije godine, nakon usvajanja zakona Zavod PIO dobije status budžetskog korisnika. To znači da su oni kao i sva druga ministarstva i institucije nalaze u budžetu i sa uplatama i isplatama. I to je doprinijelo povećanju budžeta, koji je veći za 83 posto u odnosu na 2019. godinu i skoro iznosi pet milijardi KM, tačnije četiri milijarde 954 miliona – rekla je Milićević.

Dodaje da je u prijedlogu budžeta planirana implementacija Zakona o pravima demobilisanih boraca, za što je planirano 50 miliona KM. Za implementaciju zakona o zaštiti porodica sa djecom 20 miliona KM.

- Pošto su prošle godine udružena sredstva sa Union bankom za stambeno kreditiranje mladih, nastavili smo s tim projektom. Poticaj za poljoprivredu, u ovoj godini je planirano 87 miliona KM, a do sada je bio 68,5 miliona KM. Viši je za 18,3 miliona KM u odnosu na 2019. godinu. Transfer za raseljene osobe i izbjeglice povećan je za sedam miliona KM – rekla je Milićević.

Dodaje da je transfer za sanaciju zdravstvenih ustanova predviđen u iznosu od 30 miliona KM. Transferi nižim nivoima vlasti predviđeni su u iznosu od 21 milion KM.

- Na nivou Vlade FBiH planirano je 15 miliona KM i to je proces koji bi trebalo da se završi na konačnom rješavanju vlastitog prostora za Vladu FBiH. Mi bismo dodali, i za Parlament FBiH – rekla je Milićević.

Osvrnula se na prelazak Zavoda PIO na trezor, tačnije, šta će to značiti za penzionere.

- Penzije za decembar će se isplatiti sa računa Zavoda PIO. Iz budžeta će se isplatiti za januar u februaru. Napravljene su sve pripreme, testiraju se platforme informatike i Ministarstva finansija FBiH i Zavoda PIO. Tako da mislim da nema nepoznanica. Postoji određeni strah u Zavodu PIO, a nema razloga za to. To je uobičajena procedura. Poručujem penzionerima da su i do sada bili po našim transferima nulti prioritet. Prvi u redu plaćanja su penzioneri, pa idu borci, invalidi...- rekla je Milićević.

Zatraženo od novinara da prokomentira incijativu Sindikata trgovine FBiH koja se pokreće u javnosti a tiče se slobodni prazničnih dana i za uposlenike u trgovinama, Milićević je kazala da je i ona za rješavanje tog pitanja. 

- Mnoge zemlje u Evropi imaju neradne dane. Što se tiče mene, mislim da bi trebalo pružiti ljudima priliku koji rade u trgovinama, podržavam da se definira to radni vrijeme po iskustvima iz evropskih zemalja. Ja mislim da mi kao domaćice možemo svoju nabavku završiti u subotu, a nedjelju ostaviti ženama, odnosno, ljudima koji rade u trgovačkim lancima, jer oni nemaju to zaštitno vrijeme - rekla je Milićević.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.